Využili ste výpredaj? Bitcoin po prvýkrát prelomil hranicu 8000 dolárov

, CNBC Foto: thinkstock

V nedeľu okolo 20:00 londýnskeho času dosiahla kryptomena rekordnú výšku 8 101,91 USD. Vyplýva to z údajov z internetovej stránky CoinDesk. Rally prichádza po obrovskom výpredaji, kedy cena klesla na približne 5 500 USD. Znamená to viac ako 47 percentný nárast ceny.

Cena Bitcoinov sa minulý víkend prepadla po tom, čo bol navrhnutý upgrade siete SegWit2x naplánovaný na 16. novembra. Cieľom bolo zvýšiť rýchlosť transakcií, ktoré v priebehu rokov čoraz viac spomaľujú. Ak by došlo k aktualizácii, spôsobilo by to hard fork, teda ďalšie delenie a vznik novej meny.

Zatiaľ sa ale s menou spájajú pozitívne správy, ktoré jej pomáhajú zvyšovať cenu.

Napríklad priaznivá regulácia v Japonsku dokázala vykompenzovať útlm spôsobený regulačnými orgánmi v krajinách ako je Čína a Južná Kórea. Alebo potenciálne rastúci záujem inštitucionálnych investorov, či príchod nových produktov na trh, ktoré majú umožniť novým účastníkom prístup k Bitcoinom. Skupina CME oznámila plán pre zavedenie kontraktov futures, ktoré by mohli pomôcť viacerým inštitucionálnym investorom s investovaním do Bitcoinov. Generálny riaditeľ CME Terry Duffy pre televíziu CNBC povedal, že termínovaný produkt by mohol byť dostupný počas druhého decembrového týždňa.

Bitcoin je mimoriadne volatilné aktívum, často vykazuje divoké cenové výkyvy. Kým jeden tábor v kryptomene vidí  nové možnosti, ten druhý len špekulácie. Generálny riaditeľ JPMorgan Chase Jamie Dimon Bitcoiny označil za "podvod" a povedal, že ľudia, ktorí doň investujú, sú "hlúpi". UBS vo svojej nedávnej poznámke pre investorov hovorí o "špekulatívnej bubline".

 

Súvisiace články

Aktuálne správy