Ceny ropy sa menia iba minimálne, cena Brentu sa drží okolo 62,60 USD

Ceny ropy sa na začiatku nového týždňa menili len minimálne, keďže trhy vyčkávajú na výsledok blížiaceho sa zasadnutia predstaviteľov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).

Ceny ropy sa na začiatku nového týždňa menili len minimálne, keďže trhy vyčkávajú na výsledok blížiaceho sa zasadnutia predstaviteľov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Na ňom by sa malo rozhodnúť, či najväčší ropní producenti súčasný program obmedzovania ťažby predĺžia o ďalšie mesiace.
Terajší program obmedzovania produkcie platí do konca marca 2018. Očakáva sa, že OPEC na čele so Saudskou Arábiou dohodu predĺži o ďalšie mesiace, objavujú sa však pochybnosti, či všetci účastníci programu majú záujem v ňom pokračovať. Predstavitelia OPEC sa zídu vo Viedni 30. novembra.
S cenami ropy príliš nepohli ani informácie o počte aktívnych ropných vrtov v USA, ktoré signalizujú budúci vývoj ťažby bridlicovej ropy. Ich počet totiž podľa najnovšej správy spoločnosti Baker Hughes zotrval v týždni do 17. novembra na úrovni z predchádzajúceho týždňa, to znamená 738 vrtov.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s januárovým kontraktom klesla do 7.30 h SEČ o 11 centov na 62,61 USD (53,08 eura) za barel (159 litrov). Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v decembri, naopak, mierne vzrástla. Dosiahla 56,60 USD/barel, čo predstavuje rast o 5 centov.

Súvisiace články

Aktuálne správy