Predstavitelia zamestnancov reagujú na prepúšťanie v Siemense

Rozhodnutie vedenia nemeckého Siemensu zrušiť tisícky pracovných miest v Nemecku vyvolalo ostrú reakciu zamestnancov a ich predstaviteľov.
Vedenie koncernu oznámilo, že je pripravené rokovať s odbormi a závodnými radami. Personálna šéfka Siemensu Janina Kugelová uviedla, že odborári prejdú od protestov k dialógu.
Odborový zväz IG Metall ohlásil na nedeľu nové demonštrácie.
Kugelová dodala, že Siemens bude riešiť situáciu bežnými prostriedkami. Patria medzi ne odstupné, vytvorenie spoločností pre zamestnávanie prepustených zamestnancov, rekvalifikačné kurzy, predčasné odchody do dôchodku a skrátené pracovné úväzky pre starších zamestnancov. Tým sa vytvoria podmienky, aby nebol nikto prepustený pre nadbytočnosť.
Šéfka celopodnikovej závodnej rady Birgit Steinbornová poznamenala, že oznámené opatrenia správnej rady „nie sú pre nás nijakou základňou pre rokovania“. Odborári obvinili predsedu správnej rady Siemensu Joa Kaesera, že robí „politiku tvrdých opatrení“.
Koncern, ktorý dostáva podstatne menej objednávok na veľké elektrárenské turbíny, plánuje znížiť počet pracovníkov o 6900, z nich by mala odísť polovica z nemeckých závodov. Závody v Görlitz a v Lipsku by mali zaniknúť. K zníženiu počtu pracovníkov by malo dôjsť aj v Berlíne, Offenbachu a Erfurte.

Súvisiace články

Aktuálne správy