Dve percentá z daní darovalo v tomto roku už 836.241 ľudí a firiem

Darovať 2 % z daní sa v tomto roku rozhodlo už 836.241 daňovníkov. Občianske združenia, neziskové organizácie či nadácie tak získali zo zaplatenej dane právnických a fyzických osôb 63,6 milióna eur.

Darovať 2 % z daní sa v tomto roku rozhodlo už 836.241 daňovníkov. Občianske združenia, neziskové organizácie či nadácie tak získali zo zaplatenej dane právnických a fyzických osôb 63,6 milióna eur. Vyplýva to z aktuálneho stavu spracovania asignácie dane.
Táto suma sa však môže podľa hovorkyne finančnej správy Ivany Skokanovej do konca roka ešte zvýšiť. "Do konca roka totiž finančná správa ešte očakáva podania daňových priznaní k dani z príjmov právnických osôb od tých daňových subjektov, ktoré majú účtovné obdobie hospodársky rok," avizovala Skokanová. Už teraz je však táto suma podľa jej slov o dva milióny eur vyššia ako za celý minulý rok.
Zdroje pre neziskový sektor z podielu z dane z príjmov každoročne rastú práve vďaka zvyšujúcemu sa počtu daňovníkov, ktorí chcú svoje 2 % z dane z príjmov darovať. "V roku 2016 využilo právo použiť určitú časť zaplatenej dane z príjmov na osobitné účely 740.199 daňovníkov, tento rok ich je zatiaľ o takmer 100.000 viac," vyčíslila hovorkyňa.
Kompletné vyhodnotenie zverejní finančná správa do konca januára 2018. "Počas januára zároveň zašle finančná správa neziskovým organizáciám, ktoré dostali peniaze od daňovníkov, oznam o darcoch v prípade, ak daňovník v podanom vyhlásení vyznačil svoj súhlas so zaslaním týchto údajov prijímateľovi," opísala Skokanová. Súhlas daňovníka umožňuje finančnej správe oznámiť jeho základné údaje bez výšky darovanej sumy.
Firmy môžu v súčasnosti venovať 1 % alebo 2 % zo zaplatených daní. A to podľa toho, či niečo darovali aj z vlastných peňazí. Občania, ktorí podávajú vyhlásenie a daňovníci, ktorí podávajú daňové priznanie typu A alebo typu B, môžu darovať 2 % alebo 3 %. Viac môžu darovať v prípade, ak za predchádzajúci rok odpracovali minimálne 40 hodín dobrovoľníckej práce.

Súvisiace články

Aktuálne správy