Výstavba domov v USA vzrástla v októbri najviac za posledný rok

Výstavba nových domov v Spojených štátoch vzrástla v októbri takmer o 14 %, čo predstavuje najvýraznejší rast za posledný rok. Uviedlo to v piatok americké ministerstvo obchodu.
Podľa ministerstva vzrástla výstavba domov v USA minulý mesiac o 13,7 % na sezónne upravenú ročnú mieru 1,29 milióna jednotiek z nahor revidovanej septembrovej úrovne 1,14 milióna jednotiek. Analytici očakávali, že výstavba domov sa zvýši na ročnú mieru 1,19 milióna z pôvodne uvádzanej septembrovej úrovne 1,13 milióna domov. Októbrový údaj zároveň znamená najvyššie tempo rastu za posledných 12 mesiacov.
Doteraz sa na tohtoročnom raste hlavnou mierou podieľala výstavba rodinných domov, ktorú podporil priaznivý vývoj na trhu práce. V októbri sa však trend zmenil a vysoké celkové tempo rastu výstavby v USA podporila najmä výstavba bytových domov. Rast dosiahol až 37,4 %, zatiaľ čo v prípade rodinných domov predstavoval 5,3 %.
Z jednotlivých regiónov sa výrazne zvýšila výstavba domov v regióne Juh, ktorý sa rýchlo zotavuje z dôsledkov po hurikánoch Harvey a Irma. V tomto regióne sa výstavba domov zvýšila o 17,2 %. Rast zaznamenali aj Severovýchod a Stredozápad.
Zvýšil sa aj počet vydaných stavebných povolení, ktorý signalizuje budúci vývoj v oblasti výstavby. Ich počet vzrástol v októbri o 5,9 % na 1,3 milióna.

Súvisiace články

Aktuálne správy