Zástupcovia EÚ podpísali vo Švédsku Európsky pilier sociálnych práv

Vyše 20 predstaviteľov krajín Európskej únie sa v piatok zišlo v Göteborgu na Sociálnom samite, aby prerokovali otázky, ako sú prístup na pracovný trh, nerovnosť či vzdelanie a prijali súbor opatrení, ktoré by mali pomôcť riešiť zvyšujúce sa sociálne rozdiely v Európskej únii. Zároveň by mali zabezpečiť, aby európsky trh práce ostal aj pri súčasných globálnych a demografických zmenách konkurencieschopný.
To by mal umožniť takzvaný Európsky pilier sociálnych práv, ktorý podpísali predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani a estónsky premiér Jüri Ratas. Ten svojím podpisom zastúpil celú Európsku úniu, keďže Estónsko v súčasnom období EÚ predsedá.
Európsky pilier sociálnych práv síce nie je záväzný, mal by však poskytnúť krajinám návod, ako zlepšiť sociálny systém a zmierniť rozdiely v spoločnosti. Odporúčania vyzývajú na lepší prístup na trh práce, spravodlivé pracovné podmienky vrátane miezd, ktoré umožnia zabezpečiť „dôstojnú životnú úroveň“, ako aj na sociálnu ochranu vrátane zlepšenia starostlivosti o deti, zdravotnej starostlivosti či pomoci ľuďom bez domova.
Podľa Junckera kľúčovou úlohou po skončení samitu bude zabezpečiť, aby sa tieto odporúčania aj v krajinách EÚ začali realizovať. „Chcel by som, aby sociálny pilier nebol len zoznamom zbožných želaní, ale aby sa začali realizovať konkrétne legislatívne návrhy,“ povedal šéf EK s tým, že Európska únia čelí nemalým problémom, ktoré musí riešiť, medzi nimi nezamestnanosť mladých či otázku nerovnosti.
Švédsky premiér Stefan Löfven, ktorý samitu s Junckerom spolupredsedá, dodal, že samit bol nanajvýš potrebný, aby sa EÚ a jednotlivé štáty začali vo väčšej miere orientovať na oblasť sociálneho zabezpečenia. Podľa neho zmeny na trhu práce, najmä po nástupe finančnej krízy v roku 2008, viedli k zvýšeniu nedôvery Európanov v politiku EÚ. „Je načase, aby sme na prvé miesto dali ľudí,“ povedal Löfven.

Súvisiace články

Aktuálne správy