Snemovňa reprezentantov USA schválila daňovú reformu

Americká Snemovňa reprezentantov schválila v noci na piatok daňovú reformu presadzovanú prezidentom Donaldom Trumpom. Legislatívu ešte musí schváliť Senát. Ak sa tak stane, bude to najväčšia reforma daňového systému v USA za posledných 30 rokov a Trumpov prvý veľký úspech v legislatívnej oblasti.
Snemovňa reprezentantov schválila reformu daňového systému pomerom hlasov 227 ku 205, pričom hlasovanie prebehlo takmer výhradne po straníckej línii. V Senáte to budú mať republikáni vzhľadom na rozdelenie hlasov omnoho náročnejšie. Majú v ňom 52 kresiel, zatiaľ čo demokrati 48. To znamená, že republikáni budú musieť byť do veľkej miery jednotní, čo ale podľa analytikov zatiaľ tak nie je.
Neistota vzrástla po tom, ako senátor za štát Wisconsin Ron Johnson dal najavo, že s návrhom nesúhlasí. Podľa neho je navrhované zníženie daní pre mnohé podniky nedostatočné. Navyše, niekoľko ďalších senátorov za Republikánsku stranu sa jasne nevyjadrilo. Podobne ako demokrati, aj niektorí republikáni kritizujú fakt, že daňová reforma bude prínosom najmä pre bohatých.
Napriek tomu republikáni veria, že kompromisná verzia reformy, na ktorej sa budú musieť obe komory dohodnúť po tom, ako svoju verziu schváli aj Senát, bude môcť prezident Trump podpísať do Vianoc.
Obidve verzie daňovej reformy majú spoločný rozsah zníženia firemných daní, zo súčasných 35 % na 20 %. Okrem toho počítajú s redukciou daňovej záťaže pre fyzické osoby, ale aj so znížením počtu odpočítateľných položiek. Práve ich menší počet by mal čiastočne kompenzovať očakávané náklady na daňovú reformu, ktoré by mali do 10 rokov zvýšiť rozpočtový deficit USA o 1,5 bilióna USD (1,27 bilióna eur).

Súvisiace články

Aktuálne správy