Miliardár Warren Buffett o láske a rešpekte: Toto je 6 ľudí, ktorí najviac ovplyvnili môj život

, CNBC Foto: SITA/AP;YT/artofmoney

Legendárny investor a výkonný riaditeľ spoločnosti Berkshire Hathaway Warren Buffett pri každej príležitosti zdôrazňuje, nakoľko je dôležité, aby ste si správne vybrali, s kým budete tráviť denno denne svoj čas.

"Budete sa chcieť dostať do blízkosti tých, s ktorými vás niečo spája," povedal Buffett na Columbia University začiatkom tohto roka. "Chcete sa spájať s takými ľuďmi, ktorí predstavujú osobu, akou by ste chceli byť."

Miliardár už vyjadril svoj obdiv k mnohým verejným osobnostiam. Od politikov ako Bernie Sanders až po športovcov ako LeBron James, ale je len málo takých, ktorých si Buffett cení dlhodobo.

Toto je šesť z nich, ktorí mali značný vplyv na Buffettov život.

Jeff Bezos

Buffett sa vyjadril pre televíziu CNBC, že nielenže považuje webové stránky predajcu Amazon za fascinujúce a brilantné, ale tiež si myslí, že výkonný riaditeľ Jeff Bezos "je najvýraznejšou obchodnou osobou nášho veku. Nestretol som veľa obchodníkov ako je on. Jeff Bezos je jednotka." Buffett poukázal na to, že "Bezos neprišiel s ničím prelomovým, nenašiel nejakú molekulu ani neprišiel s nejakým neuveriteľným vynálezom." Namiesto toho "ukázal svoj úžasný talent a obchodné zručnosti, ktoré mu umožnili vytipovať veci, ktoré ľudia pravidelne nakupujú, a ponúka spôsob, ako urobiť ľudí šťastnejšími pri nákupe týchto produktov. Je to pozoruhodné. Dokázal zmeniť vaše správanie a súčasne otriasol celým maloobchodným svetom, a tiež IT svetom."

Howard Homan Buffett

Ako Buffett nedávno povedal pre časopis Forbes, jeho otec, Howard Homan Buffett, bol pre neho učiteľom číslo jeden. Buffettov otec ho priviedol k láske k knihám aj investíciám."Môj otec pôsobil v investičnom biznise, takže keď som šiel s ním v sobotu na obed, alebo kedykoľvek inokedy, zobral som si z jeho kancelárie knihy a začal som ich čítať. Keby bol obchodníkom s obuvou, mohol by som dnes byť predajcom topánok." V knihe "Veľké myšlienky investovania" od Williama Greena, Buffett popisuje, že láska a podpora, akú dostal od svojho otca, sa najviac podieľajú na jeho úspechu. Otec mu jednoducho veril. "To, čo som v podstate dostal od môjho otca, je bezhraničná láska. Čokoľvek som robil, on bol za  všetko. Nezáležalo na tom, koľko peňazí som zarobil, ani na ničom podobnom. Bolo to len o tom, aby som to robil najlepšie ako som len vedel, nech už to bolo čokoľvek." V dokumentárnom filme HBO "Becoming Warren Buffett", ktorý bol odvysielaný začiatku tohto roka, Buffett rozprával o svojom otcovi ako o láskyplnom a inšpiratívnom človeku. "Najlepší darček, ktorý som kedy dostal, bol mať otca, ktorého som mal, keď som sa narodil," povedal Buffett.

Benjamin Graham

Otec hodnotového investovania. Buffettov ho radí medzi svojich mentorov a jedného z jeho "najväčších učiteľov". Bol to Buffettov najobdivovanejší profesor na Columbia Business School."Ben bol neuveriteľný učiteľ. Pôsobil tak prirodzene, to on sformuloval môj profesionálny život." Keď mal Buffett 19 rokov, náhodne si kúpil Grahamovu knihu "Inteligentný investor," ktorú si nakoniec musel prečítať asi šesťkrát. Inšpiroval sa ňou pri svojej investičnej filozofii a stratégii, ktorej sa drží až do dnešného dňa."Najlepšia vec, ktorú som urobil, bolo vybrať si tých správnych hrdinov, to všetko pochádza od Grahama," cituje Buffetta v knihe "Buffett: Vytvorenie amerického kapitalistu" spisovateľ Roger Lowenstein.

Charlie Munger

Buffettov obchodný partner a podpredseda Berkshire Hathaway. Charlie Munger je dobrým priateľom Buffetta už takmer 60 rokov. "Boli sme si mentálne blízki hneď od chvíle, keď sme sa stretli. Je nemilosrdne inteligentný, má oveľa širší intelekt ako ja a je úžasný v tom, že dokáže dať dohromady dôležité myšlienky a vyjadriť ich len pár slovami." Buffett priznáva, že počúva Mungera, pretože "je vždy čestný" v tom, čo mu hovorí. Vždy, keď som s Charliem, dostanem náznak myšlienky, ktorá ma prinúti prehodnotiť určité veci," uviedol Buffett v spoločnom rozhovore s Mungerom pre televíziu CNBC s tým, že ich partnerstvo v priebehu rokov bolo skutočne zábavné. "Je zrejmé, že sa máme radi jeden druhého. Vo veľkej miere rozmýšľame rovnakým spôsobom. Rovnaké veci sa nám zdajú byť humorné a na rovnakých sa aj zhodneme."

Bill Gates

Priateľstvo s Gatesom trvá už vyše 26 rokov, ale veľa nechýbalo aby sa vôbec nestretli. V deväťdesiatych rokoch navrhli Gatesovi rodičia Billovi, aby sa stretol s Buffettom. Napriek protestom nakoniec na spoločnú večeru prikývol. A zvyšok je už história. Gates je dnes akcionárom a riaditeľom v Berkshire Hathaway a Buffett daroval asi 27,54 miliardy dolárov nadácii Billa a Melindy Gates na charitu. Keď vo februári tohto roka oslovili Gatesa, aby priblížil svoju definíciu úspechu, odpovedal citovaním svojho priateľa. "Warren Buffett vždy hovorí, že podstatné je, aby boli vaši blízki šťastní a milovali vás."

Susan Buffettová

V "Stať sa Warrenom  Buffettom" obchodný magnát povedal, že v jeho živote boli dva body obratu. "Prvý, keď som vyšiel z maternice a druhý, keď som stretol Susie," ako volá svoju manželku Susan Buffettovú. "Chvíľu to trvalo, ale časom ma zmenila." Buffett pre Forbes povedal, že si myslí, že manželstvo je "konečným partnerstvom", ktoré určuje "šťastie vo vašom živote a váš úspech" a dodal, že so Susan sa v tomto ohľade cíti šťastný. Rovnako pre Forbes povedal, že Susan ho veľa naučila o investovaní a pripúšťa, že ho učí, aby sa dokázal emocionálne otvoriť svetu. V čase, keď mala Susan rakovinu a bola hospitalizovaná kvôli operácii, Buffett strávil celé dni plačom po tom ako ju videl na nemocničnom lôžku. Podľa biografie Alice Schroederovej s názvom "Snowball", po návšteve nemocnice Buffett odletel do Atlanty, kvôli prednáške na univerzite. Tam sa ho študenti spýtali na jeho najväčší úspech v živote. "V podstate, keď sa dostanete do môjho veku, budete merať svoj úspech v živote podľa toho, koľko by ste chceli aby vás milovalo ľudí. A koľko vás skutočne miluje. Možno si myslíte, že by ste mohli vypísať šek, kúpim si lásku za milión dolárov. Ale tak to nefunguje, čím viac lásky dávate, tým viac jej dostávate."

Súvisiace články

Aktuálne správy