Združenie Silné regióny chce smerovať investičné stimuly do domácich zdrojov

Nové pravidlá prideľovania investičných stimulov, ktoré pripravuje vláda SR, by mali byť jasne formulované a v prvom rade musia podporovať domáci potenciál. Vo svojej výzve to uvádza občianske združenie (OZ) Silné regióny. To nie je spokojné s pripravovanými zmenami, ktoré by mali začať platiť po ich schválení v Národnej rade SR.
Zástupcom OZ sa nepáči, že navrhované pravidlá umožňujú naďalej podporovať investície smerujúce do automobilového priemyslu a počítajú aj s podporou veľkých podnikov naviazaných na tento segment výroby. „Posilňovanie závislosti slovenskej ekonomiky od automobilového priemyslu a naviazanie tisícov pracovných miest len na jedno výrobné odvetvie zvyšujú riziko nestability pre celý štát. A to navyše v čase, keď sa v Európe zvyšuje tlak na utlmenie výroby klasických automobilov v prospech alternatívnych dopravných prostriedkov,“ skonštatoval Daniel Balko z OZ Silné regióny.
Podľa jeho slov by mali investičné stimuly v prvom rade podporovať diverzifikáciu slovenského hospodárstva, zhodnocovanie domáceho potenciálu a rast malých a stredných firiem. „Štátna pomoc má vyjadrovať strategické záujmy štátu a podpornými mechanizmami stimulovať ekonomické aktivity žiaducim smerom. Je dôležité, aby sa zmenil prístup k udeľovaniu štátnej pomoci a medzi podporované aktivity sa priamo uviedli investície zamerané na využívania a zhodnocovanie domácich surovín a produktov,“ skonštatoval Balko.
Očakávať, že do oblastí s nedostatočnou dopravnou infraštruktúrou a nevyhovujúcou vzdelanostnou štruktúrou nezamestnaných sa podarí prilákať veľké továrne je podľa OZ nereálna. Investičné stimuly by sa preto mali preorientovať na podporu väčšieho množstva menších a stredných firiem zameraných na zhodnocovanie miestnych zdrojov.
„Navyše príchod zahraničných investorov so skúsenosťami s využívaním lokálnych zdrojov by mohol pomôcť domácim podnikateľom v danej oblasti a rozšíriť využívanie miestneho potenciálu v rámci celej krajiny. Ponuka investičnej podpory či finančných výhod by mohli do potravinárstva, prírodnej farmaceutiky či drevospracujúceho priemyslu prilákať zahraničné firmy s najnovšími technológiami, čím by sme sa aj v týchto oblastiach priblížili k moderným trendom,“ dodal Balko.

Súvisiace články

Aktuálne správy