Medziročná inflácia v eurozóne sa v októbri spomalila

Októbrová medziročná inflácia v eurozóne oslabila na 1,4 % zo septembrových 1,5 %.

Medziročná inflácia v eurozóne sa v októbri spomalila na 1,4 percenta zo septembrovej úrovne 1,5 percenta. V rámci celej Európskej únie sa medziročné tempo inflácie v októbri tiež spomalilo, a to na 1,7 percenta zo septembrových 1,8 percenta. Medzimesačne sa v eurozóne aj v rámci celej EÚ ceny v októbri zvýšili o 0,1 percenta. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku sa medziročná inflácia v októbri nezmenila a zostala na úrovni 1,8 percenta. Medzimesačne ceny na Slovensku podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) v októbri stúpli o 0,3 percenta. Najsilnejšia medziročná inflácia v októbri v rámci EÚ bola v Litve (4,2 %), Estónsku (4 %) a vo Veľkej Británii (3 %). Najnižšia októbrová medziročná inflácia bola na Cypre (0,4 %) a v Írsku, Grécku a Fínsku (zhodne 0,5 %). V porovnaní so septembrom sa medziročná inflácia v októbri spomalila v štrnástich krajinách EÚ, nezmenila sa v piatich a posilnila v deviatich.

Najviac medziročnú infláciu v eurozóne smerom nahor v októbri posunulo zdraženie pohonných hmôt, ktoré jej pridalo 0,1 percentuálneho bodu (pb). Nasledovali ceny ubytovacích služieb (0,08 pb) a ceny mlieka, syrov a vajíčok (0,06 pb). Smerom nadol medziročnú infláciu v eurozóne posunulo zlacnenie telekomunikácií, ktoré jej ubralo 0,11 pb, zníženie cien odevov (-0,07 pb) a sociálnych služieb (-0,04 pb).

Súvisiace články

Aktuálne správy