Inflácia v eurozóne sa v októbri spomalila na 1,4 %

Inflácia v eurozóne sa v októbri mierne spomalila. Index spotrebiteľských cien v eurozóne v októbri medziročne vzrástol o 1,4 % po 1,5 % v septembri, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat.

Inflácia v eurozóne sa v októbri mierne spomalila.
Index spotrebiteľských cien v eurozóne v októbri medziročne vzrástol o 1,4 % po 1,5 % v septembri, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat. V celej Európskej únii (EÚ) kleslo tempo rastu cien na 1,7 % z 1,8 %. V októbri 2016 sa medziročná miera inflácie v oboch regiónoch nachádzala na úrovni 0,5 %.
Tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa tak naďalej nachádza výrazne pod inflačným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB). ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej inflácii tesne pod dvomi percentami.
Najnižšiu medziročnú infláciu spomedzi štátov EÚ zaznamenali v októbri Cyprus (0,4 %), Írsko, Grécko a Fínsko (po 0,5 %). Naopak najprudšie rástli spotrebiteľské ceny v Litve (4,2 %), Estónsku (4 %) a Británii (3 %). Na Slovensku zostala medziročná inflácia v októbri na úrovni 1,8 %, na ktorej sa nachádzala aj v septembri.
Najvýraznejší pozitívny vplyv na infláciu v eurozóne mali v októbri ceny motorových palív (+0,10 percentuálneho bodu), ubytovacích služieb (+0,08 bodu) a mlieka, syra a vajec (+0,06 bodu). Naopak negatívny vplyv mali ceny telekomunikácií (-0,11 bodu), odevov (-0,07 bodu) a sociálneho zabezpečenia (-0,04 bodu).
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v eurozóne aj v celej EÚ zvýšili o 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy