Ľudia v Zimbabwe veria, že im Bitcoin pomôže v kríze, kryptomena je tu dvakrát drahšia než inde

, bloomberg Foto: SITA/AP

V Zimbabwe sa dnes hodnota kryptomeny Bitcoin na miestnej obchodnej platforme Golix zvýšila o desať percent. Dopyt po Bitcoinoch v krajine, ktorá nemá vlastnú menu a bojuje s nedostatkom hotovosti, rastie. Počet bitcoinových transakcií v uplynulom mesiaci presiahol jeden milión. Za celý minulý rok ich pritom podľa webu Golixu ešte bolo iba 100 000.

Bitcoin sa na tunajšom trhu obchoduje dvakrát drahšie ako inde na svete, 13.010 amerického dolára, uviedla agentúra Bloomberg.

Neregulovaná platforma Golix je v prevádzke od roku 2014, okrem Bitcoinov obchoduje aj s ďalšími kryptomenami. Podľa jedného z jej spoločníkov určuje cenu ponuka a dopyt. Zimbabwe zaviedlo po hyperinflácii, ktorá znehodnotila miestny dolár, v roku 2009 ako zákonné platidlo americký dolár a juhoafrický rand, v krajine sa používajú ale aj ďalšie zahraničné meny.

Pondelkové obsadenie hlavného mesta Harare armádou zastihlo Zimbabwe v hlbokej ekonomickej kríze. Od roku 2000 sa hospodársky výkon znížil na polovicu, podľa odhadov je 95 percent práceschopného obyvateľstva nezamestnaných, napísala agentúra Bloomberg.

Kurz Bitcoinu na medzinárodných trhoch sa dnes pohybuje okolo 7228 USD. V minulom týždni sa jeho hodnota vrátila pod 7000 dolárov. V porovnaní s oficiálnymi menami je kurz Bitcoinu veľmi nestabilný a ľahko podlieha špekuláciám. Na rozdiel od bežných mien za sebou nemá žiadnu reálnu oporu v podobe ekonomiky, na ktorej výkon by bol naviazaný.

Súvisiace články

Aktuálne správy