Mama na vyžiadanie: Nová forma ekonomiky robí z tínedžerov lenivcov

, qz Foto: thinkstock

Ekonomika na vyžiadanie by sa mohla ľahko zmeniť na ekonomiku "matky na vyžiadanie". Upratovanie , pranie, vynášanie smetí. Cieľom je v podstate odstrániť všetky práce, ktoré ste kedysi ako dieťa neznášali, ale museli ste ich robiť. Mladí z generácie Y sa celkom radi zbavenie týchto nepopulárnych činností.

Ak by ste boli 28-ročný začínajúci stratupista, ktorý zarobí 100 000 ročne, strácali by ste čas prípravou jedla na večeru v reálnom živote, ak by ste mohli stráviť večer skúmaním nových virtuálnych svetov? Tieto typy technických pracovníkov nehľadajú riešenia pre svetový mier, sú to začínajúce firmy, ktoré sa zameriavajú na riešenia všetkých problémy, ktoré sme mali ako tínedžeri.

Pozrime sa na päť prác, ktoré sú už dnes na dosah v ekonomike "mama na vyžiadanie".

Upratovanie
Povedzme, že ste si v ostatnom čase cez internet objednali priveľa rôzneho tovaru. Vaša izba je teraz plná množstva nových vecí, ktoré sa už nezmestia do vašej skrine. Za starých čias by ste museli všetko vyložiť a sami si poskladať oblečenie tak, aby sa prehľadne zmestilo do skrine. Ale dnes je všetko inak. Vďaka aplikácii Handy si  môžete stlačením tlačidla prenajať odborný profesionálny personál, ktorý je k dispozícii v priebehu niekoľkých hodín. Pre zložitejšie úlohy, ako je zloženie nábytku, alebo umiestnenie a zapojenie televízora sú po ruke ďalšie platformy, ktoré v podstate eliminujú potrebu robiť doma čokoľvek svojpomocne.

Vynesenie odpadkov
Pamätáte sa? Vždy v tej najnevhodnejšej chvíli vás rodičia vyzvali, aby ste išli vyniesť smeti. Pre mnohých táto činnosť predstavovala hotové utrpenie. Ale dnes je všetko inak. Stratup Rubikon je v súčasnosti ocenený na viac ako miliardu dolárov, je to vlastne "Uber pre odpadky", pomáha kontaktovať smetiarov, aby bolo odstraňovanie efektívnejšie. V rámci partnerstva s mestami, ako je Santa Fe, sa smetiarske autá riadia pomocou roamingových dátových centier, ktoré dokážu zefektívniť ich nasadenie. Pomocou optimalizácie trasy dokážu zabezpečiť rýchlejší odvoz a recykláciu odpadu.

Príprava jedla
Dnes padol žreb na vás, musíte pripraviť niečo na večeru. Sestra minulý týždeň posunula latku skutočne vysoko, keď ponúkla mäkké mušle s trblietavým hráškom. Ale žiaden strach, vy sa učiť variť nemusíte. Dnes je predsa už všetko inak. Stačí sa prihlásiť k jednej z mnohých služieb, ako je Blue Apron, Plated alebo Sun Basket, ktoré vám dodajú potrebné ingrediencie na prípravu jedla. Už nebudete musieť ukrývať tie otrasné polystyrénové škatule z donášky jedla, ktoré sa nahromadili v koši. Vy si len vyberiete z receptára na webstránke, čo by ste chceli variť, a všetky potrebné suroviny vám prídu až pred dvere. Nikto sa nedozvie, že krevety s cestovinami bucatini nebol v skutočnosti váš nápad. Stačilo sa riadiť manuálom. Aby sa jedlo dostalo na stôl, stačilo nasledovať osem krokov a nezabralo viac než 20 minút.

Pranie bielizne
Pri pohľade na tú kopu špinavého oblečenia musí byť každému hneď jasné, že ste boli celý týždeň mimoriadne zaneprázdnený. Ale načo to všetko triediť a postupne dávkovať do pračky? Dnes je predsa všetko inak! Veď mám inteligentný telefón, ktorý to za mňa vyrieši. Fly Cleaners tu budú za 30 minút a o všetko sa postarajú. Vrátane chemického čistenia. Za pár dní máte naspäť voňavučkú čistú bielizeň.

Starostlivosť o psa
Štvornohý miláčik to sú aj povinnosti. Napríklad venčenie za každého počasia. Ak je pre vás chôdza po náročnom dni kódovania príliš problematická, stačí si naplánovať prechádzku na Rover alebo Wag! Niekto to za vás na hodinku prevezme, pričom vy si celú prejdenú trasu môžete odsledovať na mape v aplikácii. Ešte že máte ten smartfón. Alebo zaobstaranie primerane kvalitnej stravy. Chewy vám domov doručí napríklad aj hovädzie sušené mrazom, ktoré bude mať možno vyššiu kvalitu, ako to, čo vám na obed ponúka miestna vývarovňa na pracovisku. A ak máte pocit, že váš pes nedokáže oceniť váš odhodlaný postoj zabezpečiť mu blahobyt, stačí ho rozmaznať mesačným predplatným BarkBoxu, ktorý je plný zážitkov a tematických hračiek. To ho určite povzbudí na duchu.

Nech už sú naše telefóny akékoľvek inteligentné, nikdy nedokážu nahradiť maminu trvalú lásku a trpezlivosť. Ale ak ste si pomocou služby Instacart nechali doručiť občerstvenie a alkohol na minulotýždňovú žúrku, po ktorej sa Handy nepodarilo dať všetko do pôvodného poriadku než sa mama vrátila domov, nezúfajte. Stále môžete cez Airbnb svoju izbu prenajať.

Súvisiace články

Aktuálne správy