Hospodársky rast: Ruská Sberbank hlási rekordný zisk, medziročne stúpol o takmer 64 percent

, ČTK Foto: SITA/AP

Najväčšej ruskej banke Sberbank vzrástol čistý zisk v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom o 20,7 percenta. V treťom štvrťroku banka hospodárila s rekordným čistým ziskom 224,1 miliardy rubľov (3,19 miliardy eur), čím vysoko prekonala očakávania. Jej čistý zisk vzrástol medziročne o 63,6 percenta.

Analytici v prieskume agentúry Reuters predpovedali v priemere zisk 189,8 miliardy rubľov. Čistý príjem z úrokov vo štvrťroku vzrástol o 4,9 percenta na 375 miliárd rubľov, medziročný nárast predstavoval 9,4 percenta. Celkové príjmy sa zvýšili medziročne o 14,5 percenta na 498 miliárd rubľov, štvrťročný nárast predstavoval 3,4 percenta.

Rezervy na nedobytné úvery banka medziročne znížila zo 101,7 miliardy na 58,2 miliardy rubľov. Podľa podpredsedu predstavenstva a finančného riaditeľa Alexandra Morozova sa o výsledky hospodárenia zaslúžila predovšetkým zvýšená úverová aktivita, ktorú priniesol hospodársky rast.

"Aktívna správa aktív a pasív nám umožnila optimalizovať náklady na financovanie, udržať výnosy aktív, a tým vykázať lepšie maržu," uviedol Morozov.

Ukazovateľ kapitálovej primeranosti označovaný ako Tier 1, teda pomer základného imania k celkovému objemu rizikovo vážených aktív, dosiahol na konci tretieho štvrťroka 11 percent.

Zisk na akciu sa medziročne zvýšil o 62,4 percenta na 10,33 rubľa. Generálny riaditeľ Sberbank German Gref uviedol, že predstavenstvo plánuje v decembri prerokovať novú dividendovú politiku.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy