Razia vo Volkswagene: Podozrenia na nadštandardné odmeny pre šéfa odborov aj daňové úniky

, ČTK Foto: SITA/AP

Nemecká prokuratúra a daňový úrad prehľadali kancelárie niektorých vysokých predstaviteľov automobilky Volkswagen. Dôvodom je podozrenie, že šéf odborov Bernd Osterloh žil nad pomery a firma mu vyplácala neprimerane vysoké odmeny. Firma si vďaka tomu mohla znížiť dane.

Vyšetrovatelia v utorok prehľadali kancelárie predsedu dozornej rady Hansa Dietera Potscha, finančného riaditeľa Franka Wittera a riaditeľa pre ľudské zdroje Karlheinza Blessinga, uviedol hovorca automobilky. Pri razii boli zabavené počítače a dokumenty.

Informovaný zdroj agentúre Reuters povedal, že daňový úrad zasiahol pre podozrenie z daňových únikov. Nadštandardná odmena môže neprimerane zvýšiť prevádzkové náklady, takže firma potom platí nižšie dane.

Správy o vyšetrovaní automobilky pre podozrenie z vyplácania nadmernej odmeny šéfovi odborov sa objavili už v máji. V Nemecku sa plytvanie firemnými prostriedkami právne považuje za zneužitie dôvery.

Bernd Osterloh
Osterloh ako šéf zástupcov zamestnancov patrí k najvplyvnejším členom najväčšieho európskeho automobilového koncernu. Je tiež členom dozornej rady a môže vetovať významné zmeny. Volkswagen už dávnejšie uviedol, že plat člena závodnej rady je v súlade s nemeckými pravidlami. Podobne aj externí právni odborníci potvrdili, že odmena pre Osterloha bola primeraná.

Súvisiace články

Aktuálne správy