Rast japonskej ekonomiky sa v 3. kvartáli prudko spomalil

Japonská ekonomika zaznamenala v období júl až september ďalší rast, už siedmy kvartál po sebe, tempo rastu sa však spomalilo. Dôvodom je najmä pokles spotrebiteľských výdavkov, ale aj slabší rast firemných investícií. Výsledok navyše zaostal za odhadmi ekonómov, ako v medzikvartálnom, tak medziročnom porovnaní.
Ako v stredu uviedla v predbežnom odhade japonská vláda, hrubý domáci produkt (HDP) upravený o sezónne vplyvy vzrástol v 3. štvrťroku medzikvartálne o 0,3 %. V 2. kvartáli dosiahol rast ekonomiky 0,6 %. Výsledok je horší aj v porovnaní s odhadmi analytikov. Tí očakávali spomalenie rastu na 0,4 %.
Horšie sa ekonomika vyvíjala aj v medziročnom porovnaní. Rast v období júl-september dosiahol 1,4 %. To znamená prudké zhoršenie vývoja oproti 2. štvrťroku, keď rast predstavoval 2,6 %. Ekonómovia pritom predpokladali, že rast hospodárstva dosiahne aspoň 1,5 %.
Súkromná spotreba, ktorá sa na ekonomickej aktivite Japonska podieľa približne 60 %, klesla medzikvartálne o 0,5 %. V predchádzajúcom štvrťroku pritom zaznamenala 0,7-% rast. Na spotrebiteľské výdavky dlhodobo pôsobí zvýšenie dane z predaja, ktorú vláda posunula ešte v roku 2014 z pôvodných 5 % na 8 %. Bolo to prvé zvýšenie dane za 17 rokov. Navyše, podľa analytikov výdavky spotrebiteľov ovplyvňujú aj stagnujúce mzdy.
Ani firemné investície ekonomike nepomohli. V 3. kvartáli vzrástli medzištvrťročne len o 0,2 % po 0,5-% raste v predchádzajúcom štvrťroku. Na druhej strane, export sa zvýšil o 1,5 %, keď ho potiahli slabší jen a dopyt z Číny a USA. Naopak, dovoz o 1,6 % klesol.

Súvisiace články

Aktuálne správy