Fatálne omyly na finančných trhoch: Máte slabé znalosti, hoci si to nedokážete priznať

, Of dollars and data Foto: thinkstock

Existujú dôkazy o tom, že málo poznatkov z konkrétnej oblasti môže viesť k nadmernej dôvere. A nadmerná dôvera môže následne viesť k zlým rozhodnutiam.

Už prešiel viac ako týždeň, čo nikto nevidel Karinu Chikitovu. Les, v ktorom blúdila deviaty deň bol plný medveďov a vlkov. Našťastie bola so svojím psom a počas leta v sibírskej tajge teplota v noci neklesne pod 6 stupňov Celzia. Ale Karina mala len 4 roky. Napriek tomu, že šance na jej prežitie sa znižovali, o dva dni už so svojim psom našli cestu domov. Môžeme to považovať za zázrak, ale za 11- dňovým blúdením sa skrýva jedna podstatná lekcia.

Laurence Gonzales vo svojej knihe "Kto prežije, kto zomrie a prečo," oslovil psychológa Kennetha Hilla, aby mu povedal, kto sú tí, ktorí majú šancu prežiť a kto tí, ktorí nie. Odpoveď znela, že neraz prežije neskúsený jedinec, žena, a nie skúsený lovec. Do kategórie s najvyššou mierou prežitia patria deti, šesť a menej ročné… Jednou zo skupín s najnižšou mierou prežitia sú deti vo veku sedem až dvanásť rokov. Prečo ale mladšie deti sú na tom z pohľadu prežitia lepšie než ich trocha staršie náprotivky? Gonzales to pripisuje nedostatočne vyvinutému mozgu. Napríklad malé deti nevytvárajú mentálne mapy ako to robia dospelí. Nerozumejú čo znamená cestovať na konkrétne miesto. Zároveň sledujú svoje inštinkty. Ak je zima, ukryjú sa do dutiny stromu, aby sa zahriali. Ak sú unavené, odpočívajú, takže sa nepreťažujú. Ak sú smädné, napijú sa. Snažia sa zostať v pohode, čo im pomáha udržať sa nažive.

Aj maugli dievča Karina sa ukrývala pre divokou zverou vo vysokej tráve, túlila sa k svojmu psovi, aby sa zohriala, a ochutnávala rôzne plody, keď mala hlad. To je v kontraste s tým, čo Gonzales popisuje u trochu starších náprotivkov. Deti vo veku medzi siedmimi a dvanástimi rokmi už majú určité vlastnosti dospelých, napríklad mentálne mapovanie, ale nemajú úsudok dospelých. Obyčajne nemajú silnú schopnosť kontrolovať emocionálne reakcie a nájsť vysvetlenie pre danú situáciu. Spanikária a zutekajú. Hľadajú skratky. Ak sa stratia z chodníka, ignorujú smäd, hlad a chlad, až kým od vyčerpania neodpadnú. Keď sa učíme myslieť viac ako dospelí, zdá sa, potlačíme v sebe všetky inštinkty, ktoré by nám mohli pomôcť… Slabé vedomosti sú nebezpečné.

Slabé vedomosti vedú k nadmernej dôvery. Táto nadmerná dôvera môže následne viesť k zlému rozhodovaniu. V psychológii je to známe ako Dunning-Krugerov efekt alebo kognitívne skreslenie. Osoby so slabými schopnosťami samých seba vnímajú ako osobu s veľkými schopnosťami. Dunning a Kruger zistili, že po získaní malého množstva vedomostí v určitej oblasti, dôvera jednotlivca vzrástla. Avšak, keď sa táto osoba ďalej vzdelávala, už dokázala lepšie posúdiť svoje zručnosti a sebadôvera klesla. Ak by sme si mali predstaviť dôveru investora, keď má len slabé skúsenosti, mohlo by to vyzerať takto:

Nadmerná dôvera je vašou najnebezpečnejšou investičnou slabosťou, dá sa len ťažko rozpoznať z vášho správania sa. Stačí si položiť otázku: Mám lepší pohľad ako priemerný človek? Asi nikto by neodpovedal nie.

Mohli by ste si položiť stovku ďalších otázok, ktoré hodnotia vaše schopnosti v rôznych oblastiach v ktorých sa pravdepodobne cítite nadpriemerní. Zhruba 75 % ľudí sa domnieva, že sú nad priemerom bez ohľadu na skúsenosti. Šoférovanie- 75 % si o sebe myslí, že dú nadpriemerní vodiči. Rozprávanie vtipov – 75 % je presvedčených, že sú nad priemerom. Inteligenčné testy – to isté, napriek matematickej skutočnosti, že iba 50 % ľudí môže byť nadpriemerných.

Prečo sa to týka vás ako investora? Pretože takmer každá chyba v histórii bola priamym dôsledkom nadmernej dôvery. Dlhodobé riadenie kapitálu s presvedčením, že spready dlhopisov dlhší čas nemôžu presiahnuť určitý bod. Investori si počas dotcom bubliny mysleli, že internet je budúcnosťou ekonomiky. Títo investori možno mali pravdu, ale príliš skoro boli o nej presvedčení. Keď sa šéfa investičného fondu Orange County pýtali, ako vie, že úrokové sadzby nepôjdu hore, odpovedal: „Som jeden z najväčších investorov v Amerike, tieto veci viem.“ Neprešiel ani rok a fond musel podať návrh na konkurz.

Nemali by ste všetko nechávať na profesionálov. Nadmerná dôvera vás môže pripraviť o veľa. Venujte potrebný čas čítaniu účtovných závierok pri jednotlivých akciách. To je všetko, čo potrebujte urobiť. Je to ako keď strávite viac času, aby ste si vybrali ten správny pár topánok. Ak ste v tomto momente ešte nepripustili, že ste sa stali obeťou nadmernej dôvery, jedného dňa to určite odsúhlasíte. Ani si to poriadne neuvedomíte. Existuje však niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste tomu zabránili.

Opýtajte sa, ako dlho ste o rozhodnutí premýšľali
Ak ste sa dostali k nejakej téme len nedávno, údaje naznačujú, že je väčšia pravdepodobnosť, že v tejto oblasti budete mať nadmernú istotu. Najskôr by ste sa mali lepšie poobzerať vôkol.

Získajte pohľady z iných zdrojov s protikladnými názormi
Ak je vaše rozhodnutie primerané, malo by byť schopné vyrovnať sa so spravodlivou kontrolou.

Pýtajte sa na všetko, ako malé dieťa
Toto odporúčanie úzko súvisí s príbehmi o prežití. Ak sa pýtate samých seba "prečo?", možno si uvedomíte aké veľké diery má vaša logika.   

Diverzifikujte
Nikto nikdy neskrachoval na tom, že by na základe slabej dôvery vyčlenil menej prostriedkov na pozíciu. Na druhej strane nikto ani nikdy na tom nezbohatol.

Zatiaľ čo tieto odporúčania nie sú zárukou eliminácie nadmernej dôvery, dokážu vám pomôcť rozpoznať, kedy môže byť slabá úroveň vedomostí pre vás nebezpečná.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy