Robert Shiller: Pasívne investovanie je „chaotický systém“, ktorý môže byť nebezpečný

, CNBC Foto: SITA/AP

Erik Robert Shiller, laureát Nobelovej ceny, spochybňuje hodnotu a úlohu pasívneho investovania na býčom trhu. Znepokojujú ho problémy spojené s rastúcou popularitou indexových fondov a ETF medzi retailovými investormi.

"Sila tejto krajiny bola postavená na ľuďoch, ktorí sledovali jednotlivé spoločnosti, mali o nich vlastné názory. Dnes a všetko točí okolo indexov, trochu to zmierňuje náš intelekt, stáva sa to čoraz viac hrou. Je to chaotický systém," povedal Shiller na tlačovej konferencii.

Shiller, profesor ekonómie na univerzite Yale, porovnáva pasívne investovanie ako zasvietenie zelenej na semafore, pričom cez križovatku prejdete bez toho, aby ste sa pozreli doľava aj doprava.

Podľa údajov, ktoré zverejnil Morningstar na začiatku tohto roka, investori v roku 2016 naliali viac ako pol miliardy dolárov do pasívnych fondov. Tento rok by úroveň by mohla prelomiť ďalšie rekordy, keď investori opúšťajú svoje vedľajšie pozície, aby sa mohli v plnej miere zúčastniť na rekordnej rally. "Problém je v tom, že ak hovoríte o pasívnom indexovaní, je to niečo ako voľná jazda na práci iných ľudí. Ľudia často hovoria, že nemá zmysel pokúšať sa poraziť trh. Trh vie všetko. Ale ako môže vedieť všetko, keď sa ho nikto, teda len málokto, snaží poraziť?" pýta sa Shiller.

Shiller na otázku, ako by mohlo vyzerať pasívne investovanie za 10 rokov, odpovedať nevie. "Prevláda pseudoveda, že tieto indexy sú dokonalé a všetko, čo potrebujem, je nejaký počítačový model namiesto toho, aby som o obchodovaní rozmýšľal," povedal Shiller.

Súvisiace články

Aktuálne správy