Podpora ekologických zdrojov: Cena za elektrinu sa pre domácnosti vyšplhala do rekordných výšin

, moneymag Foto: thinkstock

Jedna kilowatthodina tento rok vyjde nemeckú štvorčlennú rodinu na priemerných 29,23 centa. Ako uvádza Spolkový zväz pre energetiku a vodné hospodárstvo (BDEW), zhruba štvrtinu uvedenej sumy predstavuje platba na podporu obnoviteľných zdrojov.

Nemecké médiá píšu o "cenovej explózii". Náklady, ktoré svojou energetickou politikou diktuje štát, predstavujú 55 percent ceny elektriny pre konečného zákazníka. "Elektrina je pre spotrebiteľa naozaj drahá. Finančná záťaž súvisiaca s premenou energetiky smerom k obnoviteľným zdrojom bola rozdelená nespravodlivo," upozorňuje v denníku Handelsblatt Klaus Müller, šéf centrály Spolkového spotrebiteľského zväzu (VZBV).

Spoločnosť TSO prevádzkujúca v Nemecku prenosovú sústavu uvádza, že vo fonde na podporu obnoviteľných zdrojov už je 23,8 miliardy eur, a preto je možné platbu mierne znížiť. Konkrétne sa v budúcom roku zníži o 1,3 percenta na 6,792 eurocenta za jednu kilowatthodinu. Domácnosť so spotrebou 4000 kilowatthodín ročne tak dokáže ušetriť štyri eurá, pričom jej ročný účet za elektrinu dosiahne 1127 eur, uvádza portál Verivox.

Zástupcovia spotrebiteľských zväzov tvrdia, že domácnostiam by sa malo uľaviť výraznejšie. Určitý finančný výpadok, ktorý by fond na podporu obnoviteľných zdrojov pocítil, by bolo možné kompenzovať od veľkoodberateľov, teda firiem. Mnohé z nich sú od platby na podporu obnoviteľných zdrojov oslobodené, čiastočne alebo úplne. Ide napríklad o podniky, ktoré si samy vyrábajú elektrinu na vlastnom zariadení a pritom spaľujú napríklad uhlie. Okrem toho, početné spoločnosti, na rozdiel od domácností, neprispievajú na prevádzku prenosových sietí.

Domácnosti sa podieľajú na celkovej spotrebe elektriny v Spolkovej republike zhruba štvrtinou, ale pripadá na ne 36 percent všetkých platieb na podporu ekologickej elektriny.

O drahej elektrine v Nemecku hovoria aj firmy, ktoré argumentujú, že v porovnaní so zahraničnou konkurenciou sa tak ocitli v nevýhode. "Spolkovej vláde sa počas jej funkčného obdobia nepodarilo zastaviť zdražovanie elektrickej energie a jej ceny stabilizovať," poznamenáva Eric Schwitzer, predseda Nemeckého snemu priemyselných a obchodných komôr (DIHK).

Súvisiace články

Aktuálne správy