Rezignácia britskej ministerky Priti Patel

Štvrtý deň obchodného týždňa  bol zverejnený index spotrebiteľských cien za mesiaci október, ktorý medziročne stúpol o 1,9 % a na mesačnej báze stúpol  o 0,1%, čo je horšie ako sa očakávalo. Ceny potravín však naďalej klesali, aj keď pomalšie ako predchádzajúci mesiac. Po spriemerovaní daného mesiaca, z dlhodobého hľadiska čínske CPI vykazuje medzimesačný rast o 0,16% (od roku 1996). Ázijské indexy zatvárali obchodný deň  nasledovne: NIKKEI -0.20%, Hang Seng +0.79 % a  CSI 300 +0.69%.

Nasledovali údaje z Nemecka. Obchodná bilancia za mesiac september vykázala aktívne saldo, kde export prevýšil import o 24,1mld €, čo je o 4mld€ viac ako v auguste. Medziročný septembrový rast exportu  bol  4,6% a v nominálnom vyjadrení sa dostal na úroveň 110,4mld €. Okrem ekonomických dát sme boli svedkami včerajšieho odstúpenia Priti Patel z funkcie britskej ministerky. Dôvodom týchto politických turbulencií bolo jej stretnutie sa s izraelským premiérom Benjamínom Netanyahuom a členmi vlády na súkromnej dovolenke. Na medzinárodnej úrovni išlo o významné porušenie diplomatického protokolu. Toto nečakané rezignovanie však má len minimálny vplyv na trhy. Európske akciové indexy zatvorili nasledovne: DAX -1.49%, CAC 40 -1.16%, Eurostoxx 50 -1.16%.

Zo severoamerického kontinentu, konkrétne z Kanady, prišli správy o raste cien bývania za september o  0,2% oproti predošlému mesiacu . Najväčší podiel na raste mali metropolitné oblasti v Britskej Columbii. Za zmienku stojí  0,9% rast v meste Kelowna a 0,7% vo Vancouveri.  Ceny v Toronte sa za posledných 13 rokov zdvojnásobili, avšak prenájom za bývanie vzrástol iba o 5% za to isté obdobie. Toto pomerne rýchle tempo je hnané nízkymi sadzbami  a pomalšou výstavbou, ktorá neuspokojuje dopyt. Po obede prišla zo Spojených Štátov správa agentúry EIA o množstve uskladneného, na trh dostupného zemného plynu (NG). Agentúra zaznamenala rast množstva o 15mld kubických metrov za týždeň, čo predstavuje najpomalší  rast za posledné dva mesiace. Americké akciové indexy uzavreli nasledovne: DJIA -0.43%, SP 500 -0.37%, NASDAQ -0.58%.

Súvisiace články

Aktuálne správy