Účastníci odboja majú od novembra vyšší príspevok zo Sociálnej poisťovne

Dôchodcom, ktorí boli priamymi účastníkmi národného boja za oslobodenie, zvýšila Sociálna poisťovňa od novembra tohto roka príspevok z 20 eur na 70 eur mesačne.

Sociálna poisťovňa (SP) od novembra tohto roka zvýšila príspevok dôchodcom ako účastníkom národného boja za oslobodenie a vdovám a vdovcom po týchto osobách, ak im vypláca starobný, predčasný starobný, invalidný, vdovský alebo vdovecký dôchodok. „Príspevok priameho účastníka národného boja za oslobodenie vzrástol z 20 na 70 eur mesačne a príspevok pozostalým osobám po účastníkoch národného boja za oslobodenie z 10 na 20 eur mesačne,“ informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Tento príspevok poisťovňa zvýšila celkovo 5 176 poberateľom. Písomné rozhodnutia SP podľa Višvádera dôchodcom zasielala priebežne po zabezpečení výplaty zvýšeného príspevku do 2. novembra tak, aby v čase výplaty zvýšeného príspevku boli oprávnené osoby o zvýšení informované.

Pozostalým osobám po účastníkoch národného boja za oslobodenie Sociálna poisťovňa zvýši príspevok aj od výplatného termínu v januári 2019, a to z 20 eur mesačne na 35 eur mesačne. Sociálna poisťovňa o zvýšení príspevku rozhodne do 31. januára budúceho roka písomným rozhodnutím, ktoré zašle oprávneným osobám. Zvýšenie príspevku k dôchodku vyplýva zo schválenej novely zákona o poskytovaní príspevku účastníkom národného boja za oslobodenie a vdovám a vdovcom po týchto osobách.

Súvisiace články

Aktuálne správy