Rockstar Dave Grohl: Peniaze vás zabijú

, NCBC;Slate;Red Bulletin Foto: TASR/AP

Frontman Foo Fighters Dave Grohl je známy aj ako jedna tretina kultovej grungeovej kapely Nirvana. Ale odvtedy je už držiteľom ceny Grammy, produkoval filmy a spolupracoval aj s najväčšími menami hudobného priemyslu, vrátane Paula McCartneyho a Johna Paula Jonesa z Led Zeppelin. Hoci sa teší z lukratívnej kariéry, stále sleduje svoje výdavky.

V rozhovore pre  Red Bulletin sa Grohl vyznal, aký je jeho vzťah k hotovosti. "Všetky peniaze idú rovno na môj bankový účet, kde sa menia na všetko to plesnivé a páchnuce." Dokonca aj keď ešte ako člen Nirvany dostal svoju prvú kreditnú kartu, prevládala u neho skromnosť. Kartou zaplatil za večeru v reťazci Hibachi Benihana.

Hoci hovorí, že peniaze mu dávajú slobodu v projektoch, do ktorých sa môže bez obáv pustiť, nikdy  neboli jeho najvyššou prioritou. "Nechcem strácať čas tým, že premýšľam o tom, ako môžem dosiahnuť viac, keď už mám dosť. Nie som bankár, som hudobník." A tento názor uplatňuje aj v každodennom živote. "Jazdím na rodinnom aute, žiadne SUV, ale rodinné auto, ktoré sa hodí pre päť ľudí. Aj dom má len potrebnú veľkosť." Ale Grohl nie je stelesnená praktickosť. Vlastní aj Teslu za 140 000 dolárov. Označuje ju ale za "nepraktickú" a "najhlúpejšiu vec".

Svoj postoj k peniazom si hudobník vytvoril v mladom veku, keď jeho matka, učiteľka v štátnej škole dostala mozgovú príhodu pri priznávaní daní. "Spomínam si, že som sa vrátil domov v noci, spolu so svojou sestrou a videli sme ten papier, ktorý vypisovala, keď ju zaskočila mozgová mŕtvica," povedal Grohl pre The Guardian v roku 2014. "A to vo mne zanechalo nezmazateľná známku, odkaz že "peniaze vás zabijú", že ľudia trávia svoj život a zomierajú kvôli peniazom."

Tejto myšlienky sa držal aj keď jeho kariéra raketovo rástla. "Zámerom nebolo stať sa U2, malo to poslúžiť na uspokojenie potreby dosiahnuť niečo mimo hlavného prúdu," povedal počas rozhovoru v roku 2011 pre Slate. Nirvana sa zrodila z lásky k hudbe, nie aby jej členovia zbohatli.

Grohl tiež odmieta názor, že k úspechu vedú peniaze a vzdelávanie. "Nikdy som školu neskončil, ani som nikdy nemal dostatok peňazí na vysokoškolské štúdium," povedal pre Red Bulletin. Počas dospievania pracoval medzi modrými goliermi a pritom hrával. "Dnes som v Rock and Roll Hall of Fame. Tým nechcem povedať, aký som skvelý chlapík, ale aby si každý uvedomil, že má rovnakú príležitosť."

Súvisiace články

Aktuálne správy