Hard fork sa odkladá, Bitcoin zaznamenal rekordný nárast

, Reuters Foto: thinkstock

Bitcoin zaznamenal v stredu ďalší rekord na úrovni 8000 dolárov po tom, čo koalícia vývojárov a investorov pozastavila naplánovanú aktualizáciu softvéru, čo by viedlo k ďalšiemu rozdeleniu kryptomeny.

Vývojári sa vyjadrili, že od "Segwit2x" sa dočasne upúšťa, pretože by mohol "rozdeliť komunitu". SegWit2x predstavuje dohodu medzi vysoko postavenými osobnosťami v svete bitcoinov, cieľom je zlepšenie kapacity blockchain siete. Po oznámení aktualizácie v máji tohto roka s ňou súhlasili mnohí vývojári, ktorí ale v ostatných mesiacoch stiahli svoju podporu, uviedli analytici.

Inováciou softvéru by sa mali vyriešiť obmedzenia bitcoinovej siete pri spracovávaní miliónov transakcií denne. Sieť nedokáže držať krok s rastom a nedokáže spracovať transakcie dostatočne rýchlo. Upgradom by sa zmenili pravidlá, tzv. forkom by došlo k rozdeleniu existujúceho bitcoinu a vznikla by ďalšej kryptomena.

Segwit2x mal byť už druhým krokom v rámci dvojstupňového procesu na zvýšenie kapacity transakcií, prvý krok sa uskutočnil počas leta. "Odloženie forku na neurčito je v prospech kryptoaktív," cituje Guya Zyskinda, generálneho riaditeľa a spoluzakladateľ spoločnosti Enigma, agentúra Reuters. "To, že sa dokáže bitcoinkomunita opraviť a vyhnúť sa spornému kroku, vzbudzuje dôveru a poukazuje na to, ako ekosystém vstupuje do vyspelejšej fázy," dodal.

Bitcoin zaznamenal rekordnú výšku 7,888 dolárov na burze v Bitstamp v Luxemburgu len 20 minút po vyhlásení odloženia forku.

"Našim cieľom bol vždy bezproblémový upgrade bitcoinu. Hoci sme presvedčený o potrebe zvýšenia kapacity, zároveň ale existuje niečo, čo považujeme za ešte dôležitejšie: zachovanie spoločnej komunity," uviedol Mike Belshe z BitGo.

Charlie Lee, zakladateľ meny Litecoin a popredný odborník z oblasti digitálnych mien na Twitteri uviedol, že komunita v budúcnosti bude musieť implementovať Segwit2x, ale mala by tak urobiť, až keď bude existuje konsenzus.

Súvisiace články

Aktuálne správy