Som bohatý a to ma znepokojuje

, NYT Foto: thinkstock

Thomas Gallagher má 72 rokov a je multimilionár. Peňazí má viac ako dosť, ale stále sa obáva, či ich má skutočne toľko,koľko by mohol potrebovať. Hlavne ak by žil dlhšie, než predpokladá.

Keď mal Thomas Gallagher 17 rokov, pracoval ako úradník na newyorskej burze. Na účet v Irving Bank vkladal 10 dolárov týždenne. "Sporenie bola moja disciplína, vtedy sa tom to robil s cieľom mať dostatok peňazí na nákup vianočných darčekov."

Do dôchodku odišiel z pozície podpredsedu Canadian Imperial Bank of Commerce World Markets, zostáva ale členom Tiger 21, siete viac ako 570 členov, ktorí spoločne hospodária s osobnými investíciami v hodnote viac ako 50 miliárd dolárov. Vo veku 72 rokov je multimilionárom napriek tomu však spokojný nie je. "Stále cítim, že do istej miery nemám dosť peňazí. Nepochádzam z finančnej dobre zabezpečeného zázemia, mal som veľké šťastie na Wall Street. Po odchode do penzie ma prepadli psychické problémy. Mám viac peňazí, než som si kedy dokázal predstaviť, ale stále ma znepokojuje otázka, mám ich skutočne dosť, ak budem žiť dlhšie, než som si myslel?"

Psychológia bohatstva je nevyspytateľná. Na oko môže pôsobiť, že bohatý človek dokáže získať väčšiu kontrolu nad svojim životom, ale na druhej strane sa dostávajú pod emočný tlak. "Ak niekto nevyrastá vo finančnom blahobyte,  je to ako by bol zasiahnutý veľkou dávkou energie. Prevláda presvedčenie, že peniaze rovná sa láska, moc, bezpečnosť, sebaúcta, sloboda, možnosť ovládania, ale nie je to tak," vysvetlila Olivia Mellanová, psychoterapeutka, ktorá sa špecializuje na peniaze a je autorkou publikácie Finančná harmónia: Mapa pre jednotlivcov a páry.

Bohatstvo často prináša záväzok v podobe očakávaní. Vytvára tlak na prijatie správnych finančných rozhodnutí, napríklad o tom, ako peniaze spravovať, míňať, či odovzdávať budúcim generáciám. Je to určitý stupeň strachu. "Ľudia sa boja peňazí, boja sa, že by ich mohli korumpovať, alebo by sa kvôli nim mohli stať necitliví voči ostatným ľuďom," cituje The New York Times. "Obávajú sa, že ich potomkovia budú mať toľko peňazí, že nebudú mať motiváciu pracovať kvôli zárobku a nebudú mať zmysluplný život."

Nárast bohatstva vytvára u mnohých nepríjemný pocit, pretože to neberú za samozrejmosť. Nikdy necítia, že by mali prostriedkov dosť, hoci pri akomkoľvek scenári sú ich šance veľmi nízke, aby im počas života došli. Mnohí ľudia, ktorí časom zbohatli, neboli na to dostatočne pripravení. „Objavujú sa u nich emocionálne ťažkosti pri zaobchádzaní s peniazmi,“ povedal James Grubman, psychológ a zakladateľ FamilyWealth Consulting. "Pre viac ľudí, než by ste si mysleli, sú peniaze doslova stresujúce a nikto nemá chuť o týchto veciach otvorene rozprávať." Nie je to ťažké pochopiť v stereotypoch ponímania, ako sa spoločnosť vo všeobecnosti pozerá na bohatých. "Ak počas detstva, či dospievanie stále počúvate o tom, ako sa bohatí starajú len o seba či iné negatívne správy, a potom sa aj vy stanete boháčom, ako dokážete spracovať to, že teraz do tohto obrazu zapadáte aj vy pretože ste sa stali jedným z nich?"

Ďalším problémom je, že ak ste bohatí, dostávate sa do hľadáčika tých, ktorí si od vás chcú požičať, alebo vás o niečo obrať. Bohatstvo predstavuje bezpečie, stabilitu a úspech, napriek tomu sa ľudia s týmto nestotožňujú, jednoducho túto pravdu akceptovať nechcú. Vidia len samé nevýhody.

Jedným zo spôsobov, ako bojovať proti úzkosti z bohatstva, je finančné vzdelávanie. "Dá sa to zmierniť tým, že získate istotu, že sa môžete naučiť to, čo potrebujete vedieť," myslí si Charlotte Beyerová, zakladateľka Inštitútu pre súkromných investorov, poskytovateľa vzdelávania. "Musíte vedieť, čo chcete robiť so svojimi peniazmi. To, ako ich miniete, je konečným vyjadrením vašich hodnôt a mali by ste to robiť s radosťou a láskou."

Susan Remmer Ryzewicová má 66 rokov a majetok zdedila po svojom otcovi, ktorého firma sa predala za 100 miliónov dolárov. "Najväčšie problémy nastali pri rozdielnych pohľadoch súrodencov na to, ako by sa mali tieto peniaze investovať a čo vlastne tieto peniaze predstavujú. Ak odhliadneme od emocionálnych a rodinných aspektov, na peniazoch vôbec nezáleží. Zistili sme, že nedokážeme v tejto veci napredovať, lebo sa nám nepodarilo nájsť spoločnú reč. Navzájom sme sa veľmi nepočúvali," povedala Ryzewicová, ktorá sa spoločne s bratom a dvoma sestrami dala na finančné vzdelávanie. Absolvovala niekoľko kurzov týkajúcich sa investícií s pevným výnosom a aspektov správy portfólia, aby sa zaradila medzi primerane informovaných spotrebiteľov. "Na začiatku si myslíte, že sú všetci  ústretoví a milí až neskôr si uvedomíte, že každý chce niečo úplne iné. Máte taký ten cynický pocit. Som šťastná, že ma nakoniec vypočuli a že dnes preberám za mnohé zodpovednosť." Ryzewicová hovorí o vzaložení nadácie Remmer Family Foundation, súkromnú charitu s cieľom znížiť chudobu žien a mladistvých.

Získanie bohatstva z predaja súkromnej firmy si vyžaduje celý súbor mentálnej gymnastiky. "Tvorcovia bohatstva prvej generácie, ktorí vlastnými rukami niečo vybudovali a následne to predali, investujú svoje bohatstvo a obchodujú s ním. Líšia sa tak od druhej generácie, alebo niekoho, kto zbohatol vďaka dedičstvu, či lotérii," povedal Michael Sonnenfeldt, zakladateľ a predseda Tiger 21. Najskôr to boli skromné začiatky a až neskôr sa pre nich otvoril úplne nový svet. "Robia to, čo ich baví, následne svoju firmu predajú. Mnohí z nich strávili budovaním vlastného podnikania takmer celý život a hoci predajom skutočne zbohatli, neraz si musia vytýčiť ďalší cieľ. Iba ten človek je naozaj šťastný, ktorý si môže povedať – mám dosť. Som spokojný s tým, čo mám," uzavrel Michael Sonnenfeldt.

Súvisiace články

Aktuálne správy