Akcionár štát: Revolúcia v zjednodušení daňového systému

, FTAlphaville Foto: thinkstock

Politici neraz prekladajú návrhy, ako efektívne zdaniť korporátny sektor. Väčšinou však neberú do úvahy názor ekonóma Deana Bakera. Ten tvrdí, že vlády by sa nemali pokúšať o zdanenie vykazovaných ziskov, ale radšej „kapitalizovať všetky svoje budúce daňové pohľadávky tým, že budú držať podiel v spoločnostiach bez práva hlasovať“.

Zdanenie miezd je jednoduché. Rovnako by to malo platiť aj v prípade hotovosti, ktorá prúdi smerom k investorom vo forme dividend či úrokov. A zložité nie je ani zdanenie kapitálových ziskov v prípade, že dochádza k ziskovému predaju akcií či obligácií. Lenže firmy vytvárajú veľkú hodnotu, ktorá sa v podobných transakciách nikdy nezobrazuje. Spoločnosti totiž môžu svoje zisky reinvestovať do budúceho rastu, alebo nakupovať finančné aktíva či znižovať dlhy a tým zvyšovať hodnotu vlastného imania. Vlády sa na to snažia reagovať zdanením ziskov, pričom až donedávna tento postup fungoval celkom dobre. Avšak v Spojených štátoch podiel daní platených korporátnym sektorom na HDP sústavne klesá, v priemere krajín OECD sa naopak zvyšuje.

Pokles výberu daní od firiem je dlhodobo nahradzovaný vyššími odvodmi od bežných ľudí. Existuje veľa dôvodov, prečo to zmeniť. Firmy sa daniam vyhýbajú napríklad vytváraním dcérskych spoločností v krajinách s výhodným nastavením daňového systému, kam vložia svoje  „duševné vlastníctvo“ a táto dcéra následne fakturuje vysoké poplatky matke za jeho využívanie. Veľká čásť ziskov tak zostáva nezdanená.

Baker navrhuje vyriešiť zdanenie na základe jednoduchého princípu. Každý tok hotovosti sa dá vyjadriť ako hodnota nejakého aktíva. Vládne daňové pohľadávky môžu byť považované za podiel v spoločnostiach, ktorých hodnota zodpovedá celkovej súčasnej hodnote budúcich daní. Akcionárom by pritom malo byť jedno, či ich spoločnosti budú každý rok platiť dane, alebo či miesto toho stratia zodpovedajúci podiel vo svojej firme.

Podobné návrhy pôsobia radikálne a navyše nie je jasné, či vôbec je vôľa pre razantnú reformu zdanenia firiem. Pokiaľ by k tomu ale malo dôjsť, elegantným riešením by bolo práve nahradenie súčasného systému takým, v ktorom by vlády získali akcie vo firmách a tie by už žiadne dane neplatili. Firmy by sa tak už nemohli vyhýbať plateniu daní a vždy, ak by si pripísali zisk, časť z tohto zisku by šla vláde. V neposlednom rade by odpadla ohromná byrokratická záťaž spojená so súčasným systémom, ako na strane výberu daní, tak aj na strane firiem. Vrátane ich nákladov spojených so snahou úspešne sa vyhýbať plateniu.

Súvisiace články

Aktuálne správy