Bezmocný diktát vlády: Aj rok po zákaze použitia bankoviek čierny hotovostný trh prosperuje

, rappler.com Foto: TASR/AP

V krajine, kde iba tri percentá firiem platili dane, sa hotovosti nedokážu vzdať. Indický premiér Modi je pod tlakom, aby vysvetlil, či jeho najkontroverznejšia politika vôbec stála za ekonomické utrpenia, ktoré so sebou priniesla.

Rozhodnutie indického premiéra Narendra Modiho z novembra minulého roka, že krajina stiahne bankovky s vysokou nominálnou hodnotou z obehu, aby tým vykorenila kultúru daňových únikov, sa nestretla s pochopením. Tento krok spôsobil zmätok vo firemnom sektore tretej najväčšej ekonomike v Ázii, čo spôsobilo prepad rastu na úrovne, ktoré India nezaznamenala od chvíle, keď bol v roku 2014 zvolený Modi.

Keď India vyhlásila, že väčšina bankoviek bude nepoužiteľná v snahe vyhnúť sa daňovým podvodom, bol to šok pre mnohých výrobcov, ktorý si žiadne účtovné knihy dovtedy neviedli. Istý miestny výrobca ocele potvrdil, že po 12 mesiacoch stále používa hotovosť, na naliehanie zo strany svojich kupujúcich "Povedali mi, že majú hotovosť doma a ak chceme aby nám zaplatili, môžu to okamžite urobiť v hotovosti, ale nemôžu súhlasiť s platbou cez banku", prezradil agentúre Agence France-Presse pod podmienkou zachovania anonymity.

Takéto vyhlásenia podkopávajú vládne tvrdenia o úspechu odvážneho kroku, ktorý dokázal očistiť indickú ekonomiku od čiernych peňazí. Firmy zo stánkov z ulíc až po veľkoobchodníkov jednoducho milujú hotovosť, Modi sa tým pádom dostáva pod tlak, aby vysvetlil, či najkontroverznejšia politika počas jeho funkčného obdobia stála za to.

"Či to stálo za to? Určite nie," povedal Sunil Sinha, hlavný ekonóm spoločnosti India Ratings & Research."Prinieslo to len obrovské utrpenie, prišli o živobytie."

Vláda dúfala, že ak sa veľké bankovky nebudú dať použiť, ľudia ich vložia do banky a prejdú na vysledovateľné digitálne platby. Modi osobne obhajoval výhody platobných kariet v dôsledku demonetizácie na oslňujúcich bilbórdoch, ktoré mali povzbudiť obyvateľstvo aby sa zapojilo do digitálnej revolúcie. Transakcie s využitím kariet dosiahli vrchol v decembri 2016, odvtedy ale klesli o 13 %. Údaje o mobilnom bankovníctve sú najčerstvejšie z augusta, naznačujú že transakcie sú vo výške 16 miliárd dolárov, čo prestavuje pokles o 20 % v porovnaní s novembrom.

Rovnako očakávala, že časť tých, ktorí sa vyhýbajú plateniu daní, asi neodnesú balík peňazí do banky, zo strachu pred odhalením. Ale v auguste Indická rezervná banka oznámila, že 99 percent devalvovaných bankoviek bolo vrátených, čo podkopáva Modiho tvrdenie, že sa podarilo odkryť čierne peniaze.

Sanjay Moria predáva čaj v centre Dillí. Tvrdí, že asi polovica príjmov počas týždňov po demonetizácii prišla pomocou populárnej platobnej aplikácie, ale odvtedy sa digitálne tržby prepadli. "Prijímame akúkoľvek formu platby, ale ľudia sa väčšinou vracajú späť k hotovosti."

Dnes obchodníci hovoria, že sa vracajú k zavedenej praxi pred zákazom a hotovosť je opäť kráľom, pretože strach z daňových kontrol sa postupne vytratil. "Sme vo fáze čakania a sledovania než sa rozhodneme, či by sme mali navýšiť hotovosť v rámci podnikania, alebo nie. Všetko závisí od toho, ako pozorne to vláda monitoruje," povedal dovozca sušeného ovocia na tradičnom trhu v starej časti  Dillí. "Všetci to robia, je to spôsob, akým sa podniká v Indii."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy