Sibírska story: Ťažbou kryptomeny by chceli vykurovať domácnosti

, quartz;RT Foto: thinkstockYT/QZ

Dvaja podnikatelia zrealizovali zaujímavý nápad. Na vykurovanie drobnej nehnuteľnosti využili energiu z počítačov ťažiacich kryptomeny.

Ťažba Bitcoinov, či inej digitálnej meny si vyžaduje značný počítačový výkon a ten vytvára veľa tepla. Iľja Frolov a Dmitrij Tolmachyov postavili drevenú chatu v  Irkutsku, ktorú vykurujú dvoma počítačmi na ťažbu Bitcoinov. Vzhľadom k nízkym cenám energie prilákal sibírsky Irkutsk mnoho ťažiarov kryptomien, právom sa preto označuje za „neformálne hlavné ťažobné mesto Ruska“. Náklady na energie sú tu oproti hlavnému mestu, Moskve, až 5x nižšie.

„Pri bežnej prevádzke sú počítače chladené ventilátormi, teplo sa uvoľňuje do atmosféry. Domnievame sa, že to nie je racionálne ani ekologické, preto sme predstavili koncept, v ktorom sa teplo uvoľňované z výpočtovej techniky využije k vyhrievaniu domov,“ popísal v skratke Frolov funkčný prototyp systému vykurovania pre miestne médiá. Frolov a Tomachyov uvedli, že do roku 2020 by chceli postaviť zhruba 2 000 „kryptodomov“, ktoré by sa vykurovali ťažbou digitálnych mien.

„Počítačová ťažba extrémne zvyšuje nálady na spotrebu elektrickej energie. Preto je podľa nás racionálne využiť zvýšené množstvo energie práve takýmto spôsobom,“ uviedol Frolov.

Nedávno publikoval server Mybroadband.co.za článok o tom, ako Yury Dromashka, ruský ťažiar Bitcoinov predal svoj byt, aby získal kapitál potrebný na založenie ťažobnej farmy v Irkutsku. Dromashko uviedol, že „ťažba je sľubným obchodom, ktorý Rusom pomáha zarobiť si tvrdú menu.“

Súvisiace články

Aktuálne správy