Bežný účet v zahraničí: Kde vám banka spoplatní debetnú kartu

, finparada Foto: thinkstock

Bežné účty bez poplatkov sa začali objavovať po príchode nízkonákladových bánk. Konkurenčné prostredie dotlačilo aj klasické banky do štádia, že už takmer každá má vo svojej ponuke účet zadarmo pri splnení určitých podmienok. Väčšinou je to kreditný obrat na účte, pravidelné platby z účtu, či využívanie ďalších produktov banky.

Aj v prípade zahraničných bánk sa poplatky za vedenie bežného účtu dajú rozdeliť do troch skupín: účty bez poplatkov a bez podmienok, účty bez poplatkov pri splnení určitých podmienok a spoplatnené účty.

Účty zadarmo nie sú úplne bez poplatkov, ale neplatíte za vedenie účtu a za základné operácie ako je napríklad výber hotovosti z bankomatu vlastnej banky, elektronickú platbu alebo prichádzajúcu platbu. Spoplatnené účty majú väčšinou zadarmo viac typov operácií, niekedy aj výber z bankomatu v zahraničí. Na Slovensku sa mesačný poplatok za bežný účet pohybuje od 2,50 do 9,00 eur. V prípade   bežného účtu zdarma, alebo za zvýhodnený poplatok, pri neslnení určitých podmienok platby za vedenie pohybujú od 1 – 15 eura mesačne.

Ako sa líšia poplatky za bežné účty vo vybraných krajinách?

Nemecko
Väčšina bánk spravidla vyberá poplatky za vedenie účtu. Výnimku tvoria internetové banky, ako sú Comdirect, DKB a ING DiBa. Commerzbank napríklad ponúka bezplatný bežný účet za predpokladu, že klient má minimálny mesačný príjem na úrovni 1200 eur a využíva internetbanking. V ostatných prípadoch zaplatí 9,90 € mesačne. Niektoré banky majú stanovený fixný poplatok za účet, napríklad Girokonto od Postbank stojí 1,90 € mesačne.

Rakúsko
Ročné náklady na jednotlivé účty sa pohybujú od 24,00 do 118,80 eur ročne, čo vychádza na 2 – 9,9 eura mesačne. Niektoré banky spoplatňujú dokonca aj debetné karty, ktoré ponúkajú v rámci účtu, poplatok sa za ne pohybuje okolo 25 eur ročne. Výnimkou je napríklad ING DiBa, ktorá má v ponuke Girokonto bez poplatkov za vedenie účtu a za debetnú kartu. WSK Bank poskytuje WSK Girokonto bez poplatku za vedenie účtu, ale s poplatkom 25 € ročne za debetnú kartu.

Poľsko
Väčšina bánk, ako napríklad mBank, Raiffeisen POLBANK, ING Bank Śląski, Alior Bank, Ferratum Bank a ďalšie, si neúčtuje poplatky za vedenie účtu. Tie sa skôr spájajú s vydaním kreditnej karty, a to 48 – 90 zlotých ročne, teda zhruba 11 – 21 eur. V Poľsku panuje na bankovom trhu ešte väčšie konkurenčné prostredie ako na Slovensku.

Francúzsko
Štandardné bežné účty sú obvykle zadarmo, alebo do 10 eur ročne, čo vychádza na cca 0,80 eur mesačne. Opäť sú ale spoplatnené debetné karty, na 20 až 30 eur ročne. Banky si ďalej účtujú poplatky od 0,20 do 2,00 eur mesačne za služby ako je výber hotovosti z bankomatu inej banky alebo zasielanie výpisu v papierovej forme. Administratívne poplatky sú štandardom pri prémiových bežných účtoch , vychádzajú na približne 40 eur ročne.

Veľká Británia
Väčšina účtov je vedená zadarmo, len málo bánk si účtuje poplatky. Poplatok za štandardný bežný účet sa pohybuje okolo 3 £ mesačne, (3,37 eura), prémiové bežné účty sú za 19 libier mesačne (21,37 eura). Pri výbere banky sú ale rozhodujúce poplatky za kontokorent, Briti sú totiž zvyknutí mať možnosť ísť v rámci bežného účtu do mínusu. V cene balíčka sú len výbery z bankomatov vlastnej  banky a len do sumy 300 libier. Pre vyššie čiastky sa používajú šeky. Výnimkou je banka Monese. I keď je to on-line banka, účtuje mesačne klientovi 4,95 £ (5,50 eura), len prvý mesiac po založení účtu je zadarmo.

USA
Väčšina účtov je ponúkaná bez poplatku za vedenie. Niektoré banky majú aj účet zadarmo pri splnení určitých podmienok. Napríklad banka CHASE podmieňuje nulový poplatok mesačným vkladom minimálne  vo výške 500 dolárov (429 eur) alebo zostatkom na účte 1 500 dolárov (1286 eura). V prípade, že klient podmienky nesplní, banka mu automaticky naúčtuje poplatok 12 dolárov mesačne (10,30 eura).

Súvisiace články

Aktuálne správy