Miliarda dolárov pre Richarda Bransona: Saudská Arábia investuje do vesmírnej turistiky

, CNBC Foto: TASR/AP

Kráľovstvo Saudskej Arábie plánuje investovať miliardu dolárov spoločnosti Virgin, týmto krokom by získala vo firme významný podiel.

Zmluvu opísanú ako "partnerstvo pre vesmírne lety, vysielanie satelitov a vesmírnu zábavu", podporil Fond verejných investícií v Saudskej Arábii. Peniaze z fondu pôjdu do troch spoločností, Virgin Galactic, Spaceship Company a Virgin Orbit. Okrem toho ponúka možnosť využiť ďalších 480 miliónov dolárov.

"Toto partnerstvo s Virgin Group odráža kroky kráľovstva smerom k vízii diverzifikovanej znalostnej ekonomiky", uviedol vo vyhlásení Saudský korunný princ Mohammed bin Salman.

Na internetovej stránke Virgin k tomu Branson napísal, že investícia "je znakom dôvery medzinárodného spoločenstva" voči trom jeho firmám. Nezabudol dodať, že tie zostávajú aj naďalej na juhozápade USA.

"Dnes sme už len pár mesiacov od toho, že Virgin Galactic vyšle ľudí do vesmíru a Virgin Orbit začne umiestňovať satelity okolo Zeme," vyhlásil Branson, ktorý pre televíziu CNBC potvrdil, že sa sústreďuje na využitie "vesmíru v prospech Zeme". Jeho vesmírna spoločnosť, Virgin Galactic, zatiaľ ešte nevyslala do vesmíru loď s ľudskou posádkou, to by sa mohlo čoskoro zmeniť. Branson tvrdí, že vesmírna loď VSS Unity "by sa mohla dostať do vesmíru za približne štyri mesiace."

Virgin Orbit je ďalšou aktivitou Bransona, ide o formu odtrhnutú od Virgin Galactic, na zostrojenie rakiet, ktoré vynesú desiatky malých satelitov na obežnú dráhu. Systém LauncherOne spoločnosti Virgin Orbit je stále vo vývoji. Spoločnosť ohlásila záverečné fázy testovania a prvý skúšobný let rakiet plánuje na začiatok budúceho roka.

Investícia Saudskej Arábie, ktorá podlieha regulačnému schváleniu, prinesie krajine "významný podiel" v spoločnostiach, ale Branson hovorí, že Virgin aj naďalej zostane väčšinovým akcionárom.

Súvisiace články

Aktuálne správy