Dajte si pozor na psychopatov, aj pri investovaní

, Bloomberg Foto: TASR/AP

Cesta na vrchol je vydláždená bezohľadnosťou. Ale údajne to neplatí pre svet financií. Tvrdí to nová štúdia podľa ktorej by investorom naopak prospieva dávka pokory a ohľaduplnosti.

Tí, ktorí vykazujú známky psychopatického správania, dosahujú v investíciách horšie výsledky ako ich náprotivky. Psychológovia považujú za psychopatov jednotlivcov, ktorí sa okrem iného snažia manipulovať s inými osobami v svoj osobný prospech.

Profesori psychológie Leanne des Brinke a Dacher Keltner skúmali osobnosti a pracovné výkony 101 manažérov hedžových fondov. Nesnažili sa priamo určiť, či je niektorý manažér psychopat, ale analyzovali videá z rozhovorov o tom, ako sa danému fondu darí a nakoľko úspešná je jeho stratégia. Vedci totiž tvrdia, že u každého sa môžu vyskytnúť určité rysy, napríklad úsmev pri rozprávaní o tom, ako sa niekomu inému nedarí, ale až nezvyčajný pokoj pri emocionálnych situáciách.

Pri porovnaní dosiahnutých výkonov fondov s počtom známok psychopatie dospeli k tomu, že investori, ktorí so sklonom k narcizmu nedosahujú žiarivé výsledky. Príčinou môže byť skutočnosť, že narcisizmus spojený s nadmernou dôverou v vlastnú schopnosť vedie k tomu, že títo investori sa priveľmi držia stratégie, ktorá jednoducho nefunguje.

Nová štúdia je v protiklade s predchádzajúcimi analýzami, ktoré tvrdia, že psychopati majú rýchlejší kariérny postup, pretože vytvárajú pocit dôvery, ktorý súvisí s veľkými ambíciami.

Súvisiace články

Aktuálne správy