Zisk Fordu v 3. kvartáli výrazne vzrástol

Americká automobilka Ford Motor zaznamenala v 3. kvartáli výrazný nárast zisku, medziročne o 63 %. Prekonala tak očakávania analytikov. Vďačí za to najmä dopytu po nákladných autách v Severnej Amerike, a tiež nižšej sadzbe dane a úsporným opatreniam.
Druhá najväčšia automobilka v USA z hľadiska predaja vo štvrtok oznámila, že jej čistý zisk sa za tri mesiace do konca septembra 2017 vyšplhal na 1,6 miliardy USD (1,36 miliardy eur) z 957 miliónov USD v rovnakom období vlani.
Prevádzkový zisk Fordu vzrástol o 40 % na 2 miliardy USD a upravený zisk na akciu dosiahol 43 centov, čo je lepší výsledok ako 33 centov/akcia, ktoré automobilke predpovedali analytici.
Tržby automobilky sa v 3. kvartáli zvýšili len o 1 % na 36,5 miliardy USD. Ale aj tak prekonali očakávania Wall Street, ktorá počítala s tržbami 32,8 miliardy USD.
Celkový odbyt Fordu pritom klesol o 2 % na 1,5 milióna osobných a nákladných áut. Automobilka zaznamenala pokles predaja v Číne, Severnej Amerike a na Blízkom východe a rast v Európe a v Južnej Amerike.
Jej zisk však vzrástol vďaka veľkému dopytu po nákladných autách s vyššou maržou. Predaj F-Series pick-upov v uplynulom kvartáli stúpol o 14 %.
Ford upravil svoj odhad zisku za celý rok a najnovšie očakáva prevádzkový zisk v pásme 1,75 – 1,85 USD na akciu, namiesto 1,65 – 1,85 USD na akciu.

Súvisiace články

Aktuálne správy