30 miliárd eur: ECB od januára zníži nákup aktív na polovicu, euro skokovito oslabilo

, ECB Foto: TASR/AP

Európska centrálna banka neposunula úrokové sadzby. Kľúčová refinančná sadzba zostáva na nule, depozitná sadzba na -0,4 percentách a celková úroková sadzba na 0,25 %. To ale nie je hlavná správa, na ktorú dnes čakajú trhy.

Zaujímavý je rozsah obmedzení mesačných nákupov aktív, zo súčasných 60 miliárd eur mesačne. ECB potvrdila, že od januára roku 2018 najmenej do septembra 2018 zníži mesačné nákupy na 30 miliárd eur. Do konca tohto roka pokračuje so 60 miliardami eur mesačne.

ECB ďalej uvádza, že objem nákupov môže opätovne narásť, čo do rozsahu alebo splatnosti nakupovaných aktív, stačí ak centrálna banka spozoruje zhoršenie hospodárskeho výhľadu alebo podmienok. ECB taktiež potvrdila, že sa sadzby zvyšovať nebude najmenej do vtedy, kým budú trvať mesačné nákupy aktív. To znamená najmenej do septembra roku 2018.

ECB trvá na tom, že musí vidieť známky udržateľného dosiahnutia 2 % inflačného cieľa. Ak by došlo k zásadnej odchýlke vývoja ekonomiky eurozóny od projekcií, ECB je pripravená opätovne zvýšiť objem kvantitatívneho uvoľnenia.

Rozhodnutie o úprave kvantitatívneho uvoľnenia má aj praktickú stránku. V rukách ECB je dnes už značná časť trhu s vládnymi dlhopismi eurozóny. V názoroch na to, kedy sa program ukončí sa ekonómovia rozchádzajú. Jedna časť predpokladá, že sa tak stane už ku koncu budúceho roka, iní sú presvedčení, že to bude až v roku 2019.

Banka ďalej v prehlásení uviedla, že bude pokračovať v opätovnom investovaní finančných prostriedkov získaných priebežne z maturujúcich dlhopisov nakúpených v rámci kvantitatívneho uvoľnenia a to výrazne za horizont trvania samotného programu nákupu aktív na trhu.

Euro v reakcii na oznámenie pripravovaného zníženia objemu QE skokovo oslabilo voči americkému doláru. Kurz eurodolaru klesol z 1,1815 na 1,176.

Európsky akciový index STOXX Europa 600 po oznámení výsledku zasadnutia poskočil hore a výnos 10-ročných vládnych dlhopisov Nemecka klesol z 0,47 % na 0,443 %

Z tlačovej konferencia šéfa ECB Maria Draghiho vyberáme:

– Úrokové sadzby zostanú nezmenené a predpokladáme, že na súčasných úrovniach zostanú dlhšie a výrazne za horizont trvania programu QE.

– Do konca tohto roka budú nákupy aktív v rámci QE pokračovať tempom 60 miliárd eur mesačne. Od januára dôjde k zníženiu na 30 miliárd eur. Program QE bude trvať minimálne do septembra 2018.

– Naďalej bude pokračovať investovanie prostriedkov získaných z maturujúcich aktív, ktoré boli kúpené v rámci kvantitatívneho uvoľňovania. Reinvestovanie prostriedkov bude trvať výrazne za horizont samotného QE. Reinvestované prostriedky sa budú pohybovať v priemere v miliónoch eur mesačne. Čísla samozrejme budú každý mesiac iné, pretože budú závisieť od toho, kedy budú jednotlivé podiely v držbe ECB maturovať.

– Inflačné tlaky sú stále tlmené a ďalší rozvoj ekonomiky je stále ovplyvňovaný podpornými opatreniami.

– Ekonomika eurozóny naďalej pozvoľne rastie. Posledné údaje a prieskumy ukazujú, že dynamika rastu ekonomiky eurozóny ani v druhom polroku tohto roka nezostala.

– Osobnú spotreba podporuje rastúcu zamestnanosť a rast finančnej sily domácností. Export podporuje pokračujúce ožívanie svetovej ekonomiky.

– Inflácia v eurozóne zostala v septembri bez zmeny na 1,5 %, od začiatku tohto roka sa však zvýšila. Predpokladáme, že bude pokračovať pomalý rast inflácie v eurozóne, čo bude okrem iného podporovať aj zvyšovanie miezd.

– Podmienky úverovania vo firemnom sektore sa zásadne nezmenili, podmienky poskytovania úverov domácnostiam sa zlepšili.

– Je nutné pokračovať v implementácii štrukturálnych reforiem v eurozóne, ktoré podporia zamestnanosť, produktivitu a rastový potenciál.

– O štruktúre nakupovaných aktív v rámci kvantitatívneho uvoľnenia sme dnes nehovorili.

– Predikcia týkajúca sa časového horizontu trvania investičných prostriedkov nezávisí od predikcie udržania úrokových sadzieb na súčasných úrovniach.

– Otázka, či budeme schopní plniť svoje záväzky v rámci nákupu aktív, sa objavuje od samotného začiatku QE. Opakovane sme preukázali, že program je dostatočne flexibilný a jeho plnenie nie je problém.

– ECB pomohla v priebehu štyroch rokov vytvoriť viac ako sedem miliónov pracovných miest. Naša politika sa snaží podporiť pokles nezamestnanosti a znížiť medzeru výstupu.

Súvisiace články

Aktuálne správy