Kultúra zneužívania bankovníctva: Rovnakých 26 vzorov sa opakuje v priebehu 25-ročných cyklov

, businessinsider Foto: thinkstock;TASR/AP

V priebehu posledných 200 rokov všetky prípady zneužitia finančného trhu v Spojenom kráľovstve prichádzajú v 25-ročných cykloch a v 26 podobách. Vyplýva to zo štúdie regulátora FICC Markets Standards Board (FMSC).

"Ide o generačný problém, keď sa mladšie generácie nedokážu poučiť z chýb predošlých. Niekto mi povedal, že sa to deje v 25-ročnom cykle, pretože kariéra ľudí trvá 25 rokov,“ povedal Mark Yallop, predseda FMSB a člen Výboru pre reguláciu Prudential Bank a Bank of England.

"Ale tento problém by sa dal využiť, pretože cyklus spôsobuje, že budúce problémy sú predvídateľné. Nezaoberáme sa prípadmi, kedy príde génius a znovu objaví veci. Podľa povahy, štruktúry a fungovania trhu, ľudia robia zhruba to isté, takže nie je neobvyklé ani prekvapujúce opakovanie týchto vecí," dodáva Gerry Harvey, generálny riaditeľ FMSB. "Ak chceme tento cyklus prekonať, diskusia o tom, ako riešiť nezákonné praktiky, sa  musí "preformulovať", z reaktívnej na perspektívnu s pohľadom do budúcna."

FMSB spolupracuje s medzinárodnými bankami, investormi a inými zainteresovanými stranami s cieľom vytvoriť súbor jasne formulovaných globálnych štandardov, ktoré by riešili problémy s riadením. Hlavne v súvislosti so situáciou po finančnej kríze. "V minulosti nikto nedokázal definovať, čo by sa malo stať, aby sa zastavili tieto veci na trvalo," hovorí Yallop. Od začiatku osemdesiatych rokov podľa neho došlo k "jednosmernému trendu rastúcej globalizácie", ktorá spolu s rastom technológií priniesla "explóziu obchodovania na trhoch". V dôsledku toho je do finančných trhov zapojených oveľa viac ľudí ako pred 30 rokmi, čo zvyšuje potenciál neštandardných postupov.

Počas finančnej krízy sa pretrhli spojenia medzi vrcholovými manažérmi firiem a jednotlivými obchodníkmi bánk. "Ľudia na pobočkách retailu netušili, čo riaditeľ ich bankovej skupiny v Londýne zamýšľa, čo by chcel dosiahnuť. Jednou z hlavných príčin tohto odtrhnutia bol nedostatok jasných, každodenných usmernení o osvedčených postupoch. Riešenie správania na veľkoobchodných finančných trhoch si vyžaduje "iný prístup", ktorý musí byť "riadený trhom" a nie regulátorom,“ hovorí Yallop.

Regulačné orgány, ako hovorí, "majú menej informácií a menej skúsených ľudí a ich obavy sú ohraničené ekonomikou, ktorú sa snažia ochrániť. Ale trhy sú globálne a nepoznajú hranice medzi EÚ a Londýnom, alebo niečo čo by mohlo byť geografickou hranicou záujmu v konkrétnom čase."

Yallop tvrdí, že bankári, investori a iní účastníci trhu, ktorí pracujú vo finančnom sektore, majú záujem diskutovať o tom, ako zlepšiť správanie sa na trhu. "Prekvapuje ma to, ako zainteresované strany, s ktorými som sa stretol po celom svete, pristupujú k tejto veci s veľkým nadšením." Ale za skutočnú zmenu sa to označiť neopováži. Podľa neho je skôr pravdepodobné, že sa dosiahne vylepšenie štandardov, konkrétne zmeny v správaní sa ľudí pri obchodovaní. "Všetci vedia, čo prináša pokrízové obdobie a nikto nechce teoretizovať o tom, ako by sa mali regulovať firmy, ktoré môžu opakovane prinášať potenciálne riziko."

Súvisiace články

Aktuálne správy