Priemerný plat, veľké veci: 4 tipy od skutočných profesionálov, ktorých by sa mal držať každý

, The Art of Manliness Foto: thinkstock;TASR/S.Písecký

Nepotrebujete mať na účte milióny, spokojnejší život sa dá dosiahnuť aj finančnou gramotnosťou. Prečo si nenechať poradiť od tých, ktorí peniazom skutočne rozumejú?

John Rockefeller: Dokonalý prehľad, aj o drobných
Sú zlé časy, nedokážem si z výplaty ušetriť vôbec nič! Pre takýchto ľudí má radu americký priemyselník John D. Rockefeller, historicky prvý americký miliardár. On sám, už ako malý mal pri sebe neustále zošit, do ktorého si zapisoval každý zarobený, minutý, darovaný a neskôr aj investovaný dolár. Peniaze boli jeho vášňou. "Majte po ruke  peňažný denník, rovnako ako ja. Zapisujte si do neho nielen to, čo dostanete, ale i to, čo utratíte. Robte to tak, aby bolo každému ihneď jasné, ako s financiami zachádzate. Vďaka tomu dokážete ušetriť celkom veľa."

Mať prehľad o svojich financiách je základ. Nemusíte si okamžite dohadovať schôdzku s s finančným a investičným poradcom. Pre začiatok bude stačiť, že si budete zapisovať všetky príjmy a výdaje a na konci mesiaca tieto čísla vyhodnotíte. Rýchlo zistíte, za čo v skutočnosti utrácate celkom zbytočne, a kde je priestor na šetrenie.

George Samuel Clason: Vytvárajte si  dostatočnú  rezervu
Dokonalý prehľad o peniazoch je základ, ale nemali by ste zostať len pri ňom. Autor známej knihy Najbohatší muž v Babylone z roku 1926 George Clason radí: "z každých desiatich mincí, ktoré skončia vo vašej peňaženke, si jednu odložte. Keď vaše príjmy začnú klesať, budú sa vám tieto peniaze hodiť."

Celkom jednoduchá rada, ale zas tak jednoduché to nie je. Odkladať si desať percent z každej výplaty, to nie je veľa a na konci budete mať celkom slušnú sumu. Nemusí to byť len 10 %. Až sa naučíte vyžiť len z 90 % príjmu, môžete si začať odkladať viac.

Dave Ramsey: Nenechajte sa zomlieť konzumom
Inzercia všade vôkol nás prerastá do reklamného smogu. Útočí, aj podvedome, na naše zmysli a snaží sa nás presvedčiť, že šťastní budeme len vtedy, ak bude vyznávať konzumný spôsob života. Ale ten niečo stojí. "Spotrebitelia sa správajú ako drogovo závislí, ktorí si len musia uspokojovať svoje potreby. Bez ohľadu na následky," to sú slová Davea Ramseya, autora publikácie The Money Answer Book.

Riešenie je opäť jednoduché, stačí si položiť jedinú otázku: skutočne potrebujem nový telefón, väčší byt, nové auto a dve dovolenky ročne? Je rozdiel, či platíte len za prevádzku pri bývaní, alebo vám každý mesiac  z účtu odchádzajú aj splátky za hypotéku. Nikto netvrdí, že si musíte zvoliť život askéta, ale rozhodne by ste nemali žiť nad pomery.

Robert Kiyosaki: Pochopte rozdiel medzi aktívami a pasívami
Rozhodli ste sa dať svojmu životu nový rozmer? Pozeráte sa pri financiách do budúcnosti? Potom viete, že si musíte ujasniť svoje finanční plány a ciele. Chcete sa v horizonte niekoľkých rokov nadobro odobrať do dôchodku, aby ste si mohli užiť jeseň života o niečo skôr? Alebo by ste chceli nasporiť nejaký štartovací kapitál pre svoje deti? "Musíte pochopiť rozdiel medzi aktívami a pasívami. Iba kupovaním aktív dokážete zbohatnúť. Nakupovanie aktív je základné pravidlo. Jediné pravidlo. Môže to znieť naivne, ale verte mi, funguje to," hovorí Kiyosaki, autor knihy Bohatý otec, chudobný otec.

Príkladom pasíva môže byť nehnuteľnosť zaťažená hypotékou, ale ja byt za ktorý platíte nájomné, či energie. Znižovaním počtu pasív sa znižujú náklady. Aktívom sa označuje čokoľvek, čo produkuje zisk alebo sa na ňom priamo podieľa. Dlhodobé aktíva sú otázkou vašej aktuálnej finančnej situácie. V zlej finančnej situácii potrebujete optimalizovať náklady a príjmy, v takom prípade pre vás investovanie nebude to pravé orechové. Ale ak sa vám vďaka Clasonovej rade podarilo niečo uusporiť, mali by ste rozmýšľať nad tým, ako tieto peniaze zhodnotiť. V prípade, že ste zamestnanec, Kiyosaki odporúča, aby ste sa neuspokojili s tým, že pracujú pre niekoho, a paralelne pracovali na vlastných nápadoch, ktoré vám pomôžu dosiahnuť finančnú nezávislosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy