Príliš dobré, aby to bola pravda: Vybraným európskym ekonomikám sa darí, ale do kedy?

, QZ Foto: TASR/AP;Petr David Josek;thinkstock

Nemecko je už dlhodobejšie motorom, ktorý poháňa hospodársky rast EÚ. Ale za posledné roky ho dokázali prekonať krajiny ako je Poľsko, Rumunsko či Česká republika.

"Zlatý moment", teda vysoký hospodársky rast, nízka nezamestnanosť a zvládnuteľná inflácia okolo 2 %. To všetko sa podarilo niektorým únijným ekonomikám bývalého východného bloku. Medzinárodný menový fond predpovedá, že ekonomiky "rozvíjajúcej sa Európy" budú tento rok rásť o 4,5 %, čo je o dosť pozitívnejšia predpoveď ako tá spred pol roka na úrovni 1,5 percenta. Tento zvýšený optimizmus je čiastočne založený na raste v druhom štvrťroku 2017, keď rumunská ekonomika vzrástla o 5,7 % oproti predchádzajúcemu roku, česká o 4,7 % a poľská o 4,4 %. Pre porovnanie, priemer EÚ bol za rovnaké obdobie 2,4 %.

Prečo ale tieto krajiny rastú tak rýchlo?

Všetky tieto ekonomiky sú stále silne závislé na výrobe a vyvážajú väčšinu svojej produkcie do zvyšku EÚ. Napríklad Česká republika má najnižšiu mieru nezamestnanosti v EÚ a približne 35 % českej pracovnej sily je zamestnanej vo výrobe, čo je najvyšší podiel z krajín EÚ. Keď Európa rastie, dopyt po tom, čo sa v týchto ekonomikách vyrába, rastie. Často sú to napríklad autá. Automobilky ako Toyota, Volkswagen a Peugeot majú továrne v Českej republike. Najväčším vývozcom v Rumunsku je Dacia, dcérska spoločnosť francúzskej automobilovej spoločnosti Renault.

„Robustný hospodársky rast a nízka miera nezamestnanosti vedú k zvýšeniu daňových príjmov, zlepšeniu rozpočtového zdravia a zvýšeniu atraktívnosti týchto krajín pre investorov,“ uviedla Diana Amoa, finančná manažérka JPMorgan Asset Management, ktorá sa špecializuje na dlh na rozvíjajúcich sa trhoch.

Zároveň mnohé východné krajiny začínajú absorbovať peniaze z posledného sedemročného rozpočtového cyklu EÚ, ktorý začal v roku 2014, z ktorého je Poľsko najväčším príjemcom. Guvernér českej centrálnej banky nedávno uviedol, že investičný cyklus vlády je úzko spojený s rozpočtovým cyklom EÚ. MMF poznamenáva, že verejné investície vlani v krajine prudko klesli z dôvodu nízkeho čerpania finančných prostriedkov EÚ.

Poľsko tiež profituje z prudkého nárastu počtu pracovníkov z Ukrajiny. Odhaduje sa, že v Poľsku pracovalo v určitom okamihu až milión Ukrajincov, ktorí sem prichádzajú za vyššou mzdou a príležitosťami, a to najmä od recesie, ktorá zasiahla po anexii Krymu v roku 2014. Ukrajinskí pracovníci pomáhali pri riešení demografických problémov v Poľsku, ako je starnúca populácia a nízka pôrodnosť. Ale nedokázali vyvážiť emigráciu miliónov Poliakov po vstupe krajiny do EU v roku 2004.

Nedávny rýchly rast v niektorých z týchto krajín si môže vyžiadať mimoriadne náklady. V Rumunsku sa šíria obavy, že hospodársky úspech je podnietený neudržateľnými spotrebiteľskými výdavkami, ktoré podporujú zvyšovanie verejnej mzdy. V auguste spoločnosť Fitch Ratings varovala, že táto politika môže spôsobiť prehriatie ekonomiky. Mzdy prevyšujú rast produktivity a daňové škrty rozšírili rozpočtový deficit, uviedol analytik spoločnosti Fitch. Napriek tomu agentúra v tomto roku zvýšila svoju prognózu pre rast rumunského HDP.

Najväčším problémom je možno politika. V českých parlamentných voľbách vyhral miliardár Andrej Babiš a jeho populistická strana ANO. Stane sa Babiš ďalším premiérom, aj keď je vyšetrovaný kvôli zneužitiu finančných prostriedkov EÚ? Sľubujúc, že ​​sa bude snažiť o významné ústavné zmeny, jeho voľba bola len ďalšou vzburou proti politike tradičných strán, ktoré sa v Európe držali už desaťročia.

Medzitým sa v Poľskej republike strana Právo a spravodlivosť ostro stavia proti Bruselu v snahe o reformu súdnictva v krajine, čo ale podľa Európskej komisie nie je v súlade s normami EÚ. Toto spolu s čoraz autoritárnejším prístupom vlády odrádza investorov.

Ak sa vzťah medzi východoeurópskymi vládami a Bruselom zhorší, nie je jasné, čo sa stane v ďalšom cykle financovaní EÚ. Už boli predložené návrhy na obmedzenie finančných prostriedkov smerujúcich do krajín, ktoré nespĺňajú určité normy EÚ.

V dlhodobejšej budúcnosti budú musieť tieto ekonomiky presunúť pracovné miesta z výroby do sektora služieb, len tak sa totiž dokážu popasovať s pracovným trhom, na ktorom prácu v továrni už na komplet zvládnu automatizované stroje.

„Zdá sa, že dnes ešte prínosy takýchto ekonomických modelov prevažujú nad rizikami, takže východoeurópske ekonomiky EÚ pravdepodobne budú pokračovať v raste,“ myslí si Amora z JPMorgan. „Fondy EÚ sú tu na investovanie, centrálne banky podporujú menovú politiku a politické napätie ešte nie je na bode zlomu. Preto JPMorgan Asset Management nakupuje meny týchto krajín ako aj poľské štátne dlhopisy,“ dodala  Amoa.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy