Dve odlišné stratégie: Jedna krajina myslí na budúcnosť, druhá chce oživiť minulosť

, fareedzakaria.com Foto: TASR/AP

Spaľovanie uhlia. Téma, ktorá si v ostatnom čase získala titulné stránky svetových médií. Zatiaľ, čo Trumpova administratíva zrušila Obamovu snahu o zníženie emisií z uhoľných elektrární, Čína masovo investuje do elektrických vozidiel. Ide o súčasťou plánu Pekingu do budúcna získať dominantné postavenie na trhu technológií čistej energie.

Trumpovo rozhodnutie je na úrovni 19. storočia. Avšak objem spaľovaného uhlia klesá už najmenej sedem desaťročí. V roku 1950 predstavovalo polovicu celkovej výroby elektrickej energie v USA. Dnes už len tretinu. Navyše masívna automatizácia baníctva znamená, že v odvetví sa už nevytvárajú pracovné miesta, ale trend je presne opačný. Z 176 000 v roku 1985 ich počet poklesol na 50 000 v roku 2017. Stroje a softvér nahrádzajú uhoľných baníkov rovnako ako tomu časom bude aj v iných odvetviach. Dopyt po uhlí je slabý z dôvodu alternatív, hlavne zemného plynu. V uplynulých niekoľkých rokoch muselo mnoho špičkových amerických uhoľných spoločností vyhlásiť konkurz, vrátane najväčšej Peabody Energy.

Napriek presadzovaniu politiky prezidenta Trumpa sa tieto trendy pravdepodobne nezmenia. Podľa agentúry Reuters žiadna z 32 zariadení v 26 štátoch, ktoré podali žaloby v súvislosti s plánom čistých elektrární, nemajú alternatívu pre uhlie, spoliehajú sa výhradne na dlhoročný biznis v hodnote niekoľkých miliárd dolárov. Dôvodom je ekonomika. Cena zemného plynu v posledných rokoch klesla a jeho podiel na výrobe elektrickej energie v USA sa od roku 1990 takmer strojnásobil. Okrem toho dramaticky klesajú aj náklady na veternú a slnečnú energiu.

Samozrejme, uhlie je najšpinavšou formou energie. Elektrárne spaľujúce uhlie sú jedným z hlavných zdrojov emisií oxidu uhličitého a väčšina vedcov sa domnieva, že tieto emisie vedú ku globálnemu otepľovaniu. Tiež spôsobujú znečistenie ovzdušia a zdravotné problémy. To je jeden z dôvodov, prečo Čína, ktorú postihuje viac ako milión úmrtí ročne z dôvodu zlej kvality ovzdušia, neváha urobiť obrovské investície do čistej energie. Táto krajina sa stala jedným z popredných svetových výrobcov veterných turbín a solárnych panelov, pričom štátne dotácie umožňujú jej spoločnostiam stať sa nákladovo efektívnym a celosvetovo konkurencieschopným. V roku 2015 mala Čína najväčšieho výrobcu veterných turbín na svete a dvoch najväčších výrobcov solárnych panelov. Podľa nedávnej správy Organizácie Spojených národov Čína minulý rok investovala 78,3 miliardy dolárov do obnoviteľných zdrojov energie. To je takmer dvakrát toľko ako  prípade Spojených štátov.

Dnes sa Peking snaží o masívne nasadzovanie elektrických vozidiel, dúfajúc, že ​​by v budúcnosti mohli dominovať odvetviu dopravy. Čína už dosiahla veľký náskok v elektrických autách, vlani sa ich v krajine predalo dvakrát toľko ako v Spojených štátoch. To je prekvapivý posun, ešte pred desiatimi rokmi bola takmer bez takýchto technológií. Vedúci komunistickí predstavitelia vyhlásili, že do roku 2025 chcú, aby 20 % všetkých nových áut predávaných v Číne, bolo poháňaných alternatívnymi palivami. To všetko sa už premietlo do pracovného trhu. V oblasti obnoviteľnej energie v Číne pracuje 3,6 milióna ľudí, pre porovnanie v USA je to 777 000 ľudí.

Čína je stále veľmi závislá na uhlí, ktorého má bohaté zásoby. Vážia asi toľko, čo 575 miliónov modrých veľrýb, pričom jedna má asi 200 ton. Doteraz sa krajina snažila nájsť stály zdroj iných fosílnych palív, suroviny a energiu v posledných dvoch desaťročiach  nakupovala po celom svete. Aj počas vrcholu komoditnej bubliny. Po čase však zistila, že to nie je dobrá stratégia, spájať Peking s nákladnými projektmi v nestabilných krajinách Afriky. Namiesto toho niečo odpozorovala od Spojených štátov, kde technologická revolúcia dramaticky zvýšila ponuku a znížila náklady na zemný plyn a slnečnú energiu. Čína sa rozhodla ísť touto cestou, ktorá jej zabezpečí, že bude popredným svetovým výrobcom čistej energie.

Trump často hovorí o tom, ako nás Čína "zabíja" a že neverí masívnemu čínskemu rastu. Možno jeho pozornosti ušlo, že Peking rastie tým, že sa zameriava na budúcnosť, na nové oblasti ekonomického a technologického rastu. Naopak Spojené štáty pod Trumpom sa zapájajú do zbytočného úsilia na oživenie priemyselného odvetvia minulosti. Kto si myslíte, že vyhrá?

Autorom je Fareed Zakaria, americký spisovateľ a novinár indického pôvodu, zaoberajúci sa medzinárodnými vzťahmi.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy