Štvrtok v znamení ECB: Trhy čakajú na sprísnenie politiky, čo oznámi Draghi?

, CNBC;fidelity Foto: SITA/AP

Blížiace sa zasadnutie ECB bude pravdepodobne najdôležitejšou trhovou udalosťou tohto mesiaca. Obchodníci napäto očakávajú štvrtkovú schôdzu Európskej centrálnej banky (ECB), pričom niektorí z nich uvažujú o tom, či by prezident Mario Draghi mohol radikálnejšie zmeniť načasovanie zmeny úrokových sadzieb.

V júli Draghi povedal, že diskusie o zmene menovej politiky sa začnú na jeseň. V septembri potom uviedol, že väčšina rozhodnutí týkajúcich sa programu nákupu aktív sa pravdepodobne uskutoční v októbri. Listy stromov už ožltli, trhy očakávajú, že jesenne rozhodnutie by mohlo prísť tento štvrtok.

Čo by mohla ECB urobiť:

– držať sa holubičieho tónu, vrátane samotného Draghiho, ktorý povedal, že na to, aby sa inflácia mohla vrátiť až na 2 %, môže byť stále potrebný značný stimul
– zablokovať jastrabov, ktorí sú už príliš nervózni
– udržať periférne výnosy najmä vzhľadom na katalánsku situáciu a blížiace sa talianske voľby na budúci rok
– zabezpečiť, aby trh podstatne nezvýšil načasovanie prvého zvýšenia sadzieb, čo by spôsobilo neopodstatnené zhodnotenie meny   
– snažiť sa vyhnúť tomu, aby sa objavili akékoľvek technické prekážky kvôli obmedzenému množstvu dlhopisov, ktoré má ECB vykupovať, najmä v Nemecku.

Nebude to ľahká úloha. Preto môže byť kompromisom, že program nákupu aktív, ktorého platnosť sa skončí v decembri, sa predĺži do druhej polovice budúceho roka, ale s omnoho menšou mesačnou čistou nákupnou hodnotou.  Zatiaľ čo analytici súhlasia, že program do roku 2018 skončí, názory na rozsah a trvanie kvantitatívneho sprísňovania sa líšia. V posledných týždňoch sa konsenzus posunul smerom k dlhšiemu horizontu, pričom sa očakáva deväťmesačné predĺženie o 30 miliárd eur mesačne (oproti súčasným 60 miliárd eur). To by znamenalo zmiernenie, hoci ECB bude tvrdiť, že ide skôr o rekalibráciu než o cestu k nule. Analytici Citi odhadujú, že to bude v objeme 270 miliárd eur.

Väčšina analytikov očakáva, že ECB zopakuje, že kľúčové úrokové sadzby "pravdepodobne zostanú na súčasnej úrovni po dlhší čas a výrazne nad horizontom nákupu čistých aktív". Prvá rally môže nastať až po úplnom ukončení programu nákupu aktív. Analytici UBS si myslia, že "(pomerne) dlhý deväťmesačný záväzok na strane QE (kvantitatívneho uvoľňovania) by mala ECB podporiť slovami, že úrokové sadzby nebudú nejaký čas stúpať". Obchodníci súhlasia s tým, že časové obdobie predĺženia je oveľa relevantnejšia pre očakávania úrokových sadzieb ako mesačná suma nákupu.

„Centrálna banka sa bude pravdepodobne aktívne snažiť vysvetliť, že obmedzovanie výkupu dlhopisov nebude mať na trhy negatívny dopad. Na tlačovej konferencii teda môžeme očakávať jej rozsiahle vyjadrenie. Úrokové sadzby zostanú i naďalej dostatočne vzdialené od kritického bodu zvyšovania. Monetárna politika zostane i naďalej extrémne uvoľnená,“ hovorí David Simner, Fidelity portfolio manager.

Ďalšou veľkou otázkou je, či ECB nepridá ďalšie nákupy. V súčasnosti ECB navrhuje, aby boli nákupy čistých aktív plánované do konca decembra 2017 "alebo, ak je to potrebné, aj ďalej." ECB sa môže rozhodnúť, že termín pre ukončenie bude s otvoreným koncom. Tým, že opätovne spomenie "v prípade potreby". Ale ak takáto fráza zo slovníka vypadne, mohlo by to signalizovať ukončenie QE – teda jastrabí signál. Vzhľadom na to, že euro od posledného zasadnutia ECB stratilo časť svojej sily oproti doláru, mali by sa na základe októbrových diskusií zmeniť výmenné kurzy. Výbor sa však nepochybne bude snažiť vytvoriť výsledok, ktorý by zabránil ďalšiemu posilneniu meny a sprísneniu finančných podmienok.

ECB sa postupne pridá k americkej centrálnej banke Fed, a pravdepodobne aj k Bank of England, ktoré už menia svoju monetárnu politiku. Ekonomické prostredie sa bezpochyby zlepšilo a centrálne banky v tom hrali hlavnú úlohu. Ich “nezvyčajné” monetárne nástroje tak do veľkej miery naplnili svoje poslanie a naďalej nie sú potrebné. "Odstránením stimulov sa centrálne banky postupne vracajú k normálnej politike a otvárajú si priestor pre použitie tradičných nástrojov. Investori však musia byť pri prechode do novej fázy s menšou podporou centrálnych bankárov opatrnejší, ako počas poslednej dekády," dodávaSimner.

Súvisiace články

Aktuálne správy