Ceny ropy sa menili iba mierne, cena WTI sa udržuje blízko 52 USD

Ceny ropy sa menili len mierne, pričom vývoj na trhoch čiastočne ovplyvnili informácie o poklese exportu ropy z Iraku. Ďalšou správou, ktorá by mala podporiť ceny ropy, bol pokles aktívnych ropných vrtov v USA, podľa analytikov je však pokles len dočasný.
Podľa údajov z ropného sektora vývoz ropy z južného Iraku klesol v októbri o 110.000 barelov denne (1 barel = 159 litrov). To znamená ďalšie zníženie dodávok k obmedzeniu vývozu zo severoirackých ložísk po tom, ako po spornom referende o nezávislosti Kurdistanu ropné polia v tejto oblasti prevzala pod kontrolu iracká armáda.
Ako uviedla spoločnosť Baker Hughes, počet aktívnych ropných vrtov v USA klesol v týždni do 20. októbra o sedem na 736. To je najnižší počet od júna, podľa analytikov je však pokles iba dočasný, keďže ťažobnú aktivitu ovplyvnila v poslednom období séria hurikánov.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s decembrovým kontraktom klesla do 19.49 h SELČ o 33 centov na 57,42 USD (48,91 eura) za barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI, rovnako s dodávkou v decembri, dosiahla 51,89 USD za barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to znamená rast o 5 centov.

Súvisiace články

Aktuálne správy