Citlivý na útoky: Celý globálny finančný systém je závislý na neviditeľných hodinách

, quartz Foto: thinkstock

Global Positioning System (GPS) najčastejšie používame v spojitosti s navigáciou. Ale ponúka aj veľmi presné neviditeľné hodiny, na ktoré sa môžete pozrieť odkiaľkoľvek. Sú zadarmo a pre každého. Možno ani neviete, ako často sa na v skutočnosti spoliehate.

Hodiny sa využívajú v bunkách pri smerovaní mobilnej komunikácie, v bankomatoch a pokladniach pre realizácii hotovostnej transakcie, využívajú sa pri distribúcii elektrickej energie v rozvodnej sieti ale aj na reguláciou obchodov na burze. Sú oveľa citlivejšie na útok, než sme ochotní to priznať.

"Keď hovoríme o ekonomickej infraštruktúre, nemyslím si, že si široká verejnosť uvedomuje, do akej miery je časový signál systému globálneho určovania polohy dôležitý pre realizáciu platobnej transakcie vo väčšine sveta," povedal Michael Griffin, bývalý zamestnanec NASA. "Do akej miery veríme, že sa dokážeme obrániť, ak sa protivník rozhodne napadnúť náš ekonomický systém?"

Čas sú peniaze. A to doslova. Digitálne peniaze sa dokážu pohybovať rýchlejšie, než si vite predstaviť a banky a regulačné orgány sa spoliehajú na to, že majú dostatok času na to, aby odhalili možné podvody. Keď vyberáte hotovosť z bankomatu alebo zaplatíte za kávu vo svojej obľúbenej kaviarni, stroj musí určiť presný čas, kedy dôjde k transakcii. Umiestnenie malých hodín na zariadeniach s kreditnými kartami by nefungovalo, pretože aj tie najpresnejšie hodiny by časom spárované neboli. Transakcie sa riadia presne na mikrosekundu, aj malé rozdiely môžu narušiť celú operáciu. Globálny systém určovania polohy v skutočnosti nie je dôležitý pre "určovanie polohy", ale pre svoju  schopnosť zosúladiť stroje po celej planéte, aby sa dohodli na presnom čase.

GPS bol vyvinutý a spustený americkou armádou v 80. rokoch minulého storočia, plne funkčným systémom sa stal v roku 1993. Dnes sa skladá z 31 satelitov, ktoré krúžia 19 000 kilometrov na zemou. Každý satelit má atómové hodiny, ktoré sú pravidelne synchronizované s vysoko presnými časovacími zariadeniami na US Naval Observatory. Telefóny, bankomaty a ďalšie zariadenia dokážu čítať tieto časové signály z troch alebo štyroch satelitov. Na základe triangulácie sa určí pozícia na zemi. Zatiaľ čo americká GPS je zatiaľ hlavným zdrojom týchto údajov, aj ostatné krajiny spustili podobné systémy. Je tu ruský GLONASS, čínsky BeiDou a európsky Galileo. Spolu s menšími regionálnymi službami ponúkajú podobný signál pod hlavičkou "GNSS" – Globálny navigačný satelitný systém.

Asi by sme nenašli dôležitú digitálnu infraštruktúru, ktorá sa nespolieha na GNSS. Newyorská burza využíva súbor antén GNSS na streche serverovej farmy v New Jersey na časové finančné transakcie vrátane transakcií vykonávaných automaticky počítačmi. Investori minuli milióny na vylepšovanie svojich algoritmov a komunikačných systémov na vykonávanie obchodov, len aby boli o niekoľko mikrosekúnd rýchlejší ako ich konkurenti. Všetko by ale bolo na nič, ak by sa nedokázali dohodnúť na tom, kedy presne sa obchod odohral.

Systém je ale veľmi zraniteľný, dokazuje to aj prípad, kedy cez GPS začali dopravcovia sledovať pohyb svojich vozidiel. Vodičom sa to nepáčilo a hľadali možnosť, ako signál rušiť. Stačilo zostrojiť zariadenie, ktoré vysiela dostatočne silno na frekvenciu GNSS. V roku 2008 začalo používať systém GPS medzinárodné letisko Newark pri riadení letovej prevádzky. Takmer okamžite si všimli rušenie prechádzajúcich vozidiel na neďalekej diaľnici. V tom istom roku londýnska burza zaznamenala, že stráca prístup k údajom o časovaní asi na 10 minút denne, pravdepodobne kvôli tomu, že vodiči využívajú rušičky. Tieto náhodné interferencie našťastie nespôsobili žiadnu katastrofu, pretože malé rušičky majú len obmedzený dosah. Odborníci tvrdia, že upravenie signálov GPS, ktoré používajú burzy, by mohli vytvoriť príležitosti pre pripísanie si nelegálnych ziskov, alebo navodenie situácie, ako bol napríklad "flash crash". Americké ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť uviedlo, že protidrogové kartely robia niečo podobné na pri prekonávaní americko-mexickej hranice.  

A potom sú tu ešte sofistikovanejšie subjekty, ktoré signál neblokujú, nerušia, ale manipulujú s ním tak, aby sa dosiahol  želaný výsledok. To je už niečo na vládnej úrovni, Rusko, USA, Severná Kórea to využívajú rovnako. V roku 2011 Irán zachytil amerického drona, ktorý sa do vzdušného priestoru krajiny dostal z Afganistanu. Údajne slúžil na lákanie bezpilotných lietadiel cez hranice. Zatiaľ čo vláda USA to poprela, nezávislí odborníci tvrdia, že je to celkom možné.

Všetky tieto manipulácie robia ľudia tu na Zemi. Ale aj vo vesmírnom priestore hrozí nebezpečenstvo, v podobe vesmírneho odpadu a nevyspytateľnej slnečnej erupcii. Mohlo by to skončiť katastrofálne nielen pre GNSS, ale pre väčšinu zemskej elektrickej infraštruktúry. "Útoky na konšteláciu GPS by boli mimoriadne zlé, ale sú veľmi nepravdepodobné," hovorí Brian Weeden, expert z Secure World Foundation. "Je omnoho ľahšie blokovať alebo zasahovať do signálov, než fyzicky zničiť satelity." Ak by sme sa dostali tak ďaleko, že svetové mocnosti si navzájom budú zostreľovať satelity, asi budeme mať všetci väčšie problémy, než že sa nedokážeme nikam dovolať, alebo nám bankomat nevydá peniaze.

Pred rokom publikovala spoločnosť Resilient Navigation and Timing Foundation analýzu najväčších hrozieb pre systém GPS. Medzi prvými troma boli pretrvávajúce "náhodné" rušenie a potenciálne použitie silných rušiacich zariadení súperiacimi vojenskými, alebo teroristickými skupinami. Úmyselné alebo neúmyselné rušenie môže spôsobiť škodu rádovo v miliónoch až miliardách dolárov. Dokonca by mohli viesť k stratám na životoch. "Prvá vec, ktorá nastane po útoku na GPS je, že každý jeden spôsob dopravy sa spomalí. A stane sa nebezpečnejším. Potom sa hodiny v rôznych sieťach v postihnutej oblasti začnú rozchádzať, desynchronizovať. Nedá sa vopred predpovedať, ktorá sieť skolabuje ako prvá a v akom poradí budú nasledovať ďalšie. Vieme len, že mobilné siete prestanú pracovať podobne ako aj  IT siete, finančné burzy budú musieť prerušiť obchodovanie. Bankomaty nebudú fungovať, pretože banky nedokážu overiť transakcie, prípadne skolabuje aj dodávka elektrickej energie. Nikto nevie, ako rýchlo sa poškodenie rozvinie," popisuje situáciu Dana Goward z Resilient Navigation and Timing Foundation. Experti apelujú, že si to vyžaduje sprísnenie kritickej infraštruktúry, aby bolo schopné udržať vlastné vysokokvalitné načasovanie najmenej tridsať dní, ak zmizne signál GNSS. Alebo vytvoriť terestriálne zálohovanie, ďalšie neviditeľné hodiny, tu na zemi.

V roku 2004 prezident George W. Bush nariadil vytvorenie zálohy GPS, rozpočtové škrty však prinútili Obamovu administratívu, aby v roku 2008 toto rozhodnutie zrušila. Zavedenie systému by dnes mohlo vyjsť na 500 miliónov dolárov. Peniaze by mohli prísť zo súkromného sektora, v podobe ročného poplatku za signál, na ktorom by postavili svoje doplnkové služby. Jediné čo ale tomu bráni je nevedomosť. Ľudia o možnej hrozbe buď nič netušia, alebo aj keď vedia, nie sú ochotní podniknúť žiadne kroky. Vyžaduje sa istá úroveň proaktívnosti ešte predtým, ako sa objaví slnečná erupcia alebo terorista. Ak by náhodou jedného dňa neviditeľné, veľmi presné hodiny na oblohe prestali tikať, možno okamžite nedokážeme nájsť riešenie pre okamžité naštartovanie životne dôležitých potrieb založených na presnom načasovaní. Potom každá dôležitá technológia, ktorú dnes používame, najskôr začne spomaľovať, až sa nakoniec úplne zasekne, čo vnesie chaos do zabehnutého každodenného života.

Súvisiace články

Aktuálne správy