Prečo Čína masívne nakupuje v Austrálii

, CNBC Foto: SITA/AP

Čínski investori nakupujú v Austrálii všetky možné aktíva, od bývania cez prístavy až po poľnohospodárstvo.

Práve v oblasti poľnohospodárstva je tento trend osobitne viditeľný: čínske investície do sektora v Austrálii sa za posledný rok narástli z 300 miliónov na viac ako 1 miliardu dolárov. Za týmto trendom sú čínski investori, ktorí hľadajú Austráliu úrodnú pôdu, aby mohli vyrábať tovar, ktorý predajú v Číne. V súčasnosti je veľký dopyt rastúcej strednej čínskej triedy po ovocí, mäse, víne, mliečnych výrobkoch pochádzajúcich z Austrálie. Títo zákazníci dôverujú tovaru s nálepkou "Made in Australia". Dopomohlo k tomu vypuknutie epidémie z infikovanej detskej výživy v Číne, vtedy čínsky spotrebiteľ neváhal siahnuť po austrálskom výrobku.

Rast záujmu sa prejavuje aj na trhu nehnuteľností. Ceny domov v Sydney vzrástli o 98 % od globálnej finančnej krízy, v Melbourne sú o 84 percent drahšie. Vyplýva to z údajov CoreLogic. Súčasne s rastúcimi cenami sa zvyšuje čínska aktivita na trhu. Minulý rok bol najväčším rokom pre čínske investície do oblasti austrálskych rezidenčných nehnuteľností, píše Juwai.com na svojom webe. Podľa nedávnej správy Credit Suisse, v novom južnom Walese, v ktorom sa nachádza Sydney, získali zahraniční investori, z ktorých 87 percent tvorili Číňania, až štvrtinu nových nehnuteľností.

Nie všetci sú ale spokojní s takýmto trendom. Vlády pracujú na krokoch, ktoré by pomohli spomaliť tok čínskych peňazí do austrálskeho majetku. Austrália znížila stimuly pre zahraničných investorov a štát New South Wales zdvojnásobil dane pre zahraničných kupcov na 8 percent z kúpnej ceny. Čínska vláda nedávno zaviedla obmedzenia na odliv hotovosti z pevniny. "Čínske kapitálové kontroly zafungovali, pozrite sa na obrovské čínske devízové ​​rezervy, na silný jüan a na zníženie toku peňazí z krajiny," povedala Jane Luová z Juwai. Podľa ich údajov si v roku 2017 v Austrálii kupovali čínski investori majetok v priemere za približne 350 000 dolárov. To je o 40 000 dolárov menej ako vlani, povedala.

Podľa Credit Suisse je však dopyt stále vysoký a neočakáva sa jeho spomalenie. Jedným z dôvodov je čoraz bohatšia populácia Číny. V roku 2011 sa bohatstvo všetkých čínskych milionárov takmer rovnalo celkovej hodnote trhu s rezidenčnými nehnuteľnosťami v Austrálii. Dnes však majú bohatí Číňania v rukách dvakrát toľko ako predtsavuje trh s bývaním. Credit Suisse predpovedá, že kombinované bohatstvo čínskej elity bude naďalej rásť ešte rýchlejším tempom.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy