Putin: USA chcú vytlačiť Rusko z európskeho energického trhu a zdražiť plyn

, bloomberg;ČTK Foto: SITA/AP

Sankcie, ktoré voči Rusku v júli schválil americký Kongres, majú za cieľ vytlačiť Rusko z európskeho energetického trhu a presadiť drahší americký skvapalnený zemný plyn. Na konferencii v Soči venovanej medzinárodnej politike to povedal ruský prezident Vladimir Putin.

Mnohé veľké ropné spoločnosti hovoria o možnosti stagnácie dopytu po ich hlavnom produkte a utešujú sa tým, že ich zachráni väčší záujem o zemný plyn. Tento významný zdroj energie sa využíva v chemickom priemysle, je výhodný z hľadiska emisií. Svet sa navyše pohybuje smerom k rastúcej elektrifikácii a na výrobu elektrickej energie je zemný plyn jasným favoritom. Ale nadšenie pre nejakú komoditu často vyvoláva nadbytočnú ponuku a to isté sa môže prihodiť zemnému plynu, najmä v segmente LNG. Toľkokrát spomínaný "zlatý vek plynu" navyše nie je stávkou na istotu.

Rozhodujúcim bojovým poľom bude v tejto oblasti Ázia, ktorá by mala generovať asi polovicu očakávaného globálneho rastu. Odhad je ale zložitý, pretože ide o nové trhy a podľa niektorých názorov sú súčasné očakávania príliš optimistické. Je to zrejmé najmä v prípade Číny. Alex Dewar z Boston Consulting Group tvrdí, že očakávaný rast do roku 2040 implikuje asi dvojnásobné zvyšovanie dopytu po plyne, prevyšujúcej úroveň v období 2010-2015. Navyše by muselo dôjsť k znateľnému zvýšeniu tempa v budovaní plynových elektrární.

Rozhodujúcim faktorom bude z hľadiska budúceho vývoja cena plynu. Ale aj investícií do plynovodov. Podľa World Energy Council bude plyn čoraz viac čeliť konkurencii lacnejších obnoviteľných zdrojov. Podľa odhadov by plyn bol konkurencieschopný asi za cenu 7 dolárov za milión BTU. LNG smerujúce z Austrálie a Kataru do Ázie teraz stojí 7 – 9 dolárov za milión BTU. Plynoví býci môžu poukazovať na flexibilitu plynových elektrární, ale proti nej môže v budúcnosti stáť vyššia flexibilita alternatívnych zdrojov energie daná využívaním moderných batérií.

Isté je len to, že hlavnou zbraňou bude aj tu cena a súčasné investície do infraštruktúry budú tým, čo určí stav na trhu v nasledujúcich desaťročiach.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy