Čierny pondelok spred 30 rokov: Šok z prepadu trhu dostal mnohých do nemocnice

, qz Foto: SITA/AP

19. októbra 1987 zažili trhy s akciami na celom svete jeden z ich najhorších dní vo svojej histórii. Po dlhotrvajúcej rally najskôr padli trhy v Ázii, prenieslo sa do Londýna a nakoniec to skončilo prepadom indexu Dow Jones Industrial Average o 22,6 % za jediný deň v New Yorku.

V skutočnosti bol šok na trhoch natoľko vážny, že stúpol počet hospitalizácií. Joseph Engelberg a Christopher A. Parsons z Kalifornskej univerzity v San Diegu uverejnili minulý rok v The Journal of Finance článok, v ktorom sa zaoberali otázkou, či existuje spojenie medzi dennými výnosmi akcií a prijatím do nemocnice v Kalifornii. Najmä v súvislosti s psychologickými problémami ako úzkosť, panické prejavy, či depresia. Počas Čierneho pondelka došlo k nárastu počtu hospitalizácií v nemocnici o 5 % oproti tomu, čo vedci považovali ešte za normálne.

Existuje niekoľko teórií o tom, čo spôsobilo prepad v roku 1987. Potenciálnymi dôvodmi počiatočného poklesu trhu boli spomalenie americkej ekonomiky, pokles cien ropy a narastajúce napätie medzi Iránom a USA. Čierny pondelok sa však považuje za prvý krach na v rámci moderného  finančného systému, pretože sa v tom čase začínalo s novým automatizovaným obchodovaním. Počítače sa nasadili na rýchle automatické obchodovanie s akciami, ak sa naplnili určité podmienky. Čierny pondelok sa niesol v znamení automatických predajov. Federálny rezervný systém vo svojej správe z roku 2006 uviedol, že Čierny pondelok bol šokom nielen kvôli cenovému prepadu, ale aj preto, že samotný trh bol "výrazne narušený", keďže objem objednávok ochromil systémy.

V Spojenom kráľovstve sa index FTSE 100 prepadol o 11 % a ďalší deň o ďalších 12 %. Pád sa tiež zhodoval s ďalšou neslávnou udalosťou v Británii, Veľkou búrkou v roku 1987. Väčšina obchodníkov sa nemohla dostať do práce v piatok pred krachom, pričom portfóliové pozície ostali vystavené. Nasledujúci obchodný deň zasiahla ďalšia búrka, tentoraz finančná. Mnohí obchodníci mali poistené portfólio, investori si mysleli, že straty budú obmedzené, ale v to nešťastné pondelkové ráno každý predával a nik nenakupoval.

Vzhľadom k dnešným vysokým hodnotám indexu S&P 500, Nasdaq, Dow a FTSE je výročie Čierneho pondelok uštipačný pripomienkou toho, že na trhoch nič netrvá večne. Hrozí však opäť riziko ďalšieho pádu?

Okrem akcií je situácia na trhu celkom odlišná. Výnosy dlhopisov sú mimoriadne nízke, čo znamená, že investori majú menej možností na hľadanie výnosov. Napríklad 10-ročné štátne dlhopisy Spojeného kráľovstva mali v roku 1987 výnos viac ako 10 %, ale dnes sú len v blízkosti 1 %. Ocenenie  na akciových trhoch – pomer cien k zisku, ktorý je cyklicky upravený, je v Spojenom kráľovstve v súčasnosti okolo 17, dlhodobý priemer je okolo 19. Naopak v  októbri 1987 bol pomer P / E vyšší ako 30. Avšak v USA je pomer P / E v súčasnosti 31,3, čo je viac ako v priebehu kolapsu akciového trhu v roku 1987 a 1929, ale menej ako počas prasknutia  dot-com bubliny.

Na rozdiel od prepadu trhu v 1929, Čierny pondelok v roku 1987 neviedol k hospodárskej recesii, ani depresii v USA ani vo Veľkej Británii. V skutočnosti to skôr vyzeralo ako výkyv. Od Čierneho pondelka vzrástol index Dow takmer o 1000 %. "V krátkodobom horizonte je akciový trh šelmou, ktorá môže prudko skočiť do oboch smerov," uviedol Laith Khalaf, analytik spoločnosti Hargreaves Lansdown. "Ale z dlhodobého hľadiska vyzerá prekvapujúco konzistentne."

Súvisiace články

Aktuálne správy