Nová generácia žiada vrátiť zákon o bankách na opätovné prerokovanie

Iniciatíva mladých ľudí žiada, aby rezort financií zvýšil štátnu podporu hypoték pre mladých na tisíc eur.

Nová generácia, ktorá sa prezentuje ako iniciatíva mladých ľudí nespokojných so súčasným stavom na Slovensku, otvoreným listom žiada prezidenta Andreja Kisku, aby nepodpísal novelu zákona o bankách upravujúcu hypotéky pre mladých. Podľa Novej generácie mladí ľudia vďaka doterajšej podpore zo strany štátu platili nižšie úroky zo svojich hypoték. Súčasná novela však podľa hnutia do budúcna zhoršuje životné podmienky a dostupnosť bývania pre mladé rodiny.

Mladí ľudia, ktorí si zakladali svoje rodiny a zároveň chceli získať nové bývanie, mohli doposiaľ podľa Novej generácie ušetriť nemalé finančné prostriedky. Systém fungoval podľa nich relatívne jednoducho a bez väčšej byrokratickej záťaže. Novela zákona rezortu financií, ktorú schválili poslanci na októbrovej schôdzi parlamentu, zaviedla jednotnú daňovú úľavu vo výške 400 eur. Avšak podľa pôvodnej štátnej podpory mohli mladí v niektorých prípadoch podľa hnutia ušetriť násobne viac finančných prostriedkov. Od ministra financií žiadajú, aby myslel na podporu mladých ľudí a zvýšil štátnu podporu na tisíc eur.

Podpora pre mladých má mať od budúceho roka formu daňového bonusu a jeho výška má byť 50 % zo zaplatených úrokov na hypotéke. Daňový bonus za zaplatené úroky môže dosiahnuť maximálne 400 eur za zdaňovacie obdobie. Suma úrokov musí byť vypočítaná z poskytnutého úveru, najviac však zo sumy 50 000 eur na jednu nehnuteľnosť. Momentálne je výška podpory tri percentuálne body zo schváleného úroku. Mladí budú musieť byť pri prijímaní štátnej podpory sami aktívni. Nebude sa totiž už automaticky odpočítavať z výšky úroku ako v súčasnosti, ale daňový bonus si bude musieť uplatniť poberateľ podpory pri ročnom zúčtovaní či daňovom priznaní.

Súvisiace články

Aktuálne správy