Článok 155: Nik presne nevie, čo to znamená pre nezávislosť Katalánska

, CNBC Foto: SITA/AP

Ústavná kríza medzi Španielskom a Katalánskom by mohla viesť k tomu, že španielska vláda využije článok 155 v snahe priviesť regionálnu vládu k patu.

Článok 155 znamená, že ak samosprávna komunita, ako napríklad Katalánsko, akýmkoľvek spôsobom naruší záujmy Španielska, národná vláda "prijme všetky potrebné opatrenia", aby ju prinútila splniť si svoje záväzky voči štátu.

Vo vyhlásení na španielskej vládnej webovej stránke vo štvrtok ráno Madrid uviedol, že katalánsky vodca Carles Puigdemont odmietol vyhovieť žiadosti o formálne vyhlásenie nezávislosti regiónu. V dôsledku toho "bude pokračovať v postupoch stanovených v článku 155 ústavy na obnovenie zákonnosti v autonómnej oblasti Katalánska". Vláda sa má zísť v sobotu, aby navrhla opatrenia na zrušenie niektorých právomocí v Katalánsku a oficiálne spustenie článku 155 ústavy.

Článok 155 sa nikdy predtým nepoužil, ale vzhľadom na vzrastajúce napätie medzi Španielskom a Katalánskom sa čoraz výraznejšie objavuje možnosť ústavnej krízy. Účinky článku 155 by sa odialili o niekoľko dní, rozhodnutie totiž musí schváliť Senát. Rajoy by musel predložiť Hornej komore zoznam, v ktorom by podrobne uviedol konkrétne kroky, ktoré vláda plánuje prijať podľa článku 155. Tento zoznam je zaslaný aj samostatnému výboru v rámci Senátu, ktorý sa zaoberá autonómnymi komunitami, ako je napríklad Katalánsko. Na schválenie návrhov španielskej vlády je potrebná väčšina hlasov. V súčasnosti má Rajoyova ľudová strana väčšinu v Hornom komore, čo znamená, že návrhy by mali prejsť.

Vzhľadom na bezprecedentnú povahu situácie stále nie je jasné, ako zareaguje katalánska vláda na článok 155. Je tiež neisté, ako by Madrid v skutočnosti mohol obmedziť právomoci Katalánska. Do úvahy prichádza prevzatie kontroly nad policajnými silami a vylúčenie miestnych politikov, čo by ale mohlo vyvolať verejné nepokoje.

Ani analytici nehovoria o konkrétnych opatreniach zo strany španielskej vlády, ale očakávajú, že sa situácia sa ešte zhorší. "Zoznam opatrení, ktoré môže Rajoy podniknúť podľa článku 155, zostáva nejasný, ale je pravdepodobné, že ho použije na vyvolanie predčasných volieb v regióne v určitom čase ešte pred koncom roka," povedal Marco Protopapa, ekonóm JPMorgan. "Je ťažké predvídať intenzitu reakcie, ale očakávame postupný prístup, ktorý by mohol zahŕňať súdny proces vedúcich predstaviteľov katalánskej vlády kvôli vzbure a automatické pozastavenie ich funkcií," dodal Protopapa pre televíziu CNBC s tým, že bude dôležité sledovať intenzitu a trvanie krokov, keďže kríza sa ani zďaleka neskončila. "Napriek tomu, že aj naďalej veríme, že katalánska nezávislosť ostane len vzdialeným rizikom z pohľadu ekonomickým škôd, očakávame, že veci zostanú dlhší čas veľmi neisté, kým nastane zlepšenie," varuje Protopapa.

Súvisiace články

Aktuálne správy