Fidelity: Dlhopisy rozvíjajúcich sa trhov stále ponúkajú zaujímavé investičné príležitosti

, Fidelity Foto: TASR/AP;thinkstock

Nedávny jastrabí zvrat v rétorike globálnych centrálnych bánk zo septembra mal na dlhové nástroje rozvíjajúcich sa trhov len obmedzený dopad. Trh tak dokázal svoju odolnosť voči volatilite vládnych dlhopisov rozvinutých krajín.

„Rozvíjajúce sa trhy stále ponúkajú pre dlhopisových investorov dostatok atraktívnych príležitostí. Ide najmä o krajiny ako Maďarsko, či Peru, ktoré zvýhodňuje priaznivý vývoj domácej meny, a slušné dividendy. Sú však krajiny, najmä tie, ktorých meny sú napojené na komoditný cyklus, kde treba byť ostražitý,” konštatuje Andrea Iannelli riaditeľ oddelenia pre aktíva s fixným výnosom v spoločnosti Fidelity.

Robustný výkon od začiatku tohto roka a stále atraktívne výnosy totiž pôsobia na investorov ako magnet. Najmä na tých, ktorí už nenachádzajú podobný výnos na iných dlhopisových trhoch. Až v 35 z posledných 36 týždňov preto zaznamenali dlhopisové trhy čistý kladný prílev kapitálu. Globálny ekonomický rast poskytuje pre rast na rozvíjajúcich sa trhoch aj naďalej vhodné prostredie.

Pri pohľade na tieto trhy preto zostávame aj naďalej pozitívni. Stále poskytujú vysoký reálny výnos, a ťažia z prostredia nízkej inflácie a prajnej monetárnej politiky centrálnych bánk. V rámci investičného sveta uprednostňujeme najmä krajiny, ktoré poskytujú aj vysoké menové zhodnotenie, strmé výnosové krivky a vysoké dividendy. Príkladom takých je napríklad Maďarsko alebo Peru.

Na atraktivite začínajú stále viac získvať dlhopisy naviazané na infláciu. Reálny výnos je totiž, aj v prípade, ak by došlo k rastu inflácie, nedotknutý. V posledných rokoch síce bod, pri ktorom investor dosahuje zisk, na rozvíjajúcich sa trhoch, vďaka nízkej inflácii a silnej mene, postupne klesal. No teraz, keď sa Fed chystá znižovať dostupnosť amerického dolára na trhu, budeme pravdepodobne vidieť nárast kurzu dolára a naopak oslabenie domácich mien.

Slabšie meny spolu s napätými lokálnymi trhmi práce môžu potom spôsobiť nárast inflácie a zvýšiť tak bod zvratu pre dlhové papiere rozvíjajúcich sa ekonomík. Investori by sa preto mali orientovať stále viac na reálny, nie len nominálny, výnos.

Na trhoch sú však aj oblasti, kde treba byť ostražitý. Z tohto pohľadu zostávame opatrní najmä voči lokálnym menám naviazaným na globálny komoditný cyklus, napríklad Kolumbijskému pesu a Čilskému pesu. Podobne je to aj pri ázijskom ekonomickom cykle, kde je najzraniteľnejší najmä Juhokórejský won a Novotaiwanský dolár. Samostatnou kapitolou sú však meny ako Nigérijská naira a Argentínske peso, kde dokážu vysoké dividendy zmazať aj vysokú volatilitu meny.

Trend zužovania spreadov na dlhopisových troch rozvíjajúcich sa trhov i naďalej pokračuje. Podporuje ho prílev nového kapitálu na trhy. Valuácie sa však už dostali na úroveň, ktorá nabáda k opatrnosti. Týka sa to najmä vládnych dlhopisoch, kde sú spready veľmi nízke. Naopak korporátne dlhopisy ešte stále ponúkajú zaujímavé výnosy, a to najmä vďaka vysokým dividendám a nízkej volatilite.

Súvisiace články

Aktuálne správy