Nemecký stavebný koncern Hochtief podal na Abertis ponuku za vyše 17 mld. eur

Nemecká stavebná spoločnosť Hochtief podala návrh na prevzatie španielskeho prevádzkovateľa platených ciest Abertis, pričom ponuka presiahla 17 miliárd eur. Prekonala tak ponuku podanú talianskou firmou Atlantia.
Firma Hochtief, ktorú kontroluje španielska stavebná skupina ACS, ponúkla za Abertis 17,1 miliardy eur. Výrazne tak vylepšila ponuku firmy Atlantia, ktorá v máji ponúkla za Abertis okolo 16 miliárd eur.
Prípadné spojenie Abertisu a Atlantie by vytvorilo najväčšieho prevádzkovateľa platených ciest na svete. Obidvom spoločnostiam by to zároveň umožnilo rozšíriť svoje aktivity aj na ďalšie trhy. Na druhej strane, zdroj blízky skupine ACS pre agentúru Reuters uviedol, že španielska vláda uprednostňuje prevzatie Abertisu práve Hochtiefom, a teda skupinou ACS.
Atlantia a Abertis sa plánovali spojiť už skôr, v roku 2006 však plány padli pre nesúhlas talianskej vlády. Čo sa týka terajšej konkurenčnej ponuky ACS prostredníctvom Hochtiefu, analytici očakávajú, že Atlantia svoju ponuku zvýši. Zdroje oboznámené so situáciou agentúre Reuters minulý týždeň povedali, že Atlantia hodnotu svojej ponuky zvýši, ak ACS, ako sa predpokladalo, podá konkurenčnú ponuku.
„Ponuka Hochtiefu je veľmi lukratívna, očakávame však, že Atlantia bude za Abertis bojovať. Takáto akvizícia sa jej totiž nenaskytne kedykoľvek,“ uviedol jeden z analytikov v Miláne.

Súvisiace články

Aktuálne správy