Prvýkrát za päť rokov sa po prázdninách znížil v Česku dopyt po hypotékach

Záujem Čechov o hypotéky je aj naďalej vysoký, ale sprísnenie pravidiel pre nových klientov sa už zrejme začína prejavovať. V septembri totiž nový úver prišlo do bánk podpísať menej ľudí než v rovnakom období pred rokom, čo je ale ešte dôležitejšie, bolo ich menej než v auguste. V minulosti bol pritom september obyčajne úspešnejším mesiacom než august, keďže ľudia sa zvyknú v auguste viac venovať dovolenkám než vybavovaniu úverov.
Tohtoročný september je tak prvým od septembra v roku 2012, keď počet nových úverov na bývanie oproti augustu klesol, uviedol server ihned.cz. Nižší bol v septembri aj objem nových pôžičiek. Naopak, priemerná úroková sadzba vzrástla na 2,04 %. V auguste predstavovala 2,01 %. Na najnižšej úrovni bola koncom minulého roka, keď dosahovala 1,77 %. Pokračujúce ochladzovanie hypotekárneho trhu ukazuje najnovšia štatistika Fincentrum Hypoindexu, ktorá zhromažďuje údaje od českých bánk.
V septembri poskytli banky na nových hypotékach celkovo 17,093 miliardy Kč (664,97 milióna eur). To je približne o 1 miliardu Kč menej než v auguste. Počet nových hypoték klesol oproti augustu o 274 zmlúv na 8235.
Omnoho väčší je však medziročný prepad. Objem nových hypoték za september bol o 2,5 miliardy Kč nižší než vlani. Počet nových zmlúv klesol takmer o 1600.
Analytici však zatiaľ nechcú hovoriť o zmene trendu. „Určité ochladenie je vidieť. Až ďalšie mesiace ale ukážu, či sa Českej národnej banke (ČNB) prostredníctvom jej doporučenia komerčným bankám podarilo rast hypotekárneho trhu skutočne zastaviť,“ povedal Jakub Seidler, hlavný ekonóm ING Bank. Ako dodal, je možné, že dokončenie väčšieho počtu zmlúv sa uskutoční v októbri a nasledujúcich mesiacoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy