7 jednoduchých dôvodov, prečo je Bitcoin hazardom a nie menou budúcnosti

, marketwatch;politico Foto: SITA/AP;thinkstock

Krytpomenám podľa mnohých názorov patrí budúcnosť. Bitcoin dokázal zdvojnásobiť svoju hodnotou, opäť ju zdvojnásobiť a znova a znova. Oplatí sa nastúpiť na túto vlnu, alebo zostať opodiaľ? Bitcoin je mena tohto momentu, ale nemusí byť nutne menou budúcnosti.

Hodnota kryptomien raketovo rastie každým dňom. Dostali sa do kurzu. Áno, znamená to býčí postoj v krátkodobom horizonte. Keby sa tak dala budúcnosť predpovedať na základe vzorcov minulosti, asi by mnohé príležitosti zmizli. Efekt momenta – rôznych podnetov, princípy teórie efektívnych trhov porušuje. Momentum je postavené na myšlienke, že akcie, ktoré nedávno predstihli trh, budú v tomto trende krátkodobo pokračovať. V prípade Bitcoinov do hry vstupuje až priveľa impulzov. Digitálne meny sú dnes fascinujúcou hazardnou hrou. Ale ako sa hovorí, najviac peňazí zarobia tie najhoršie akcie. Nikdy nenechajte bublinu prasknúť, ale ako dlho sa bude ešte nafukovať?

Možno to bude znieť staromódne, ale ak sa snažíte samých seba presvedčiť, že digitálne meny vrátane Bitcoinu sú "budúcnosťou" a naozaj sú hodné, aby ich trhová hodnota dosiahla 171 miliárd dolárov, budete si musieť ujasniť nasledujúcich sedem pripomienok.

Bitcoinové účty sa neúročia
To nie je asi problém, keď úroky na bežných účtoch sa približujú k nule. A je jedno či ide o americký dolár, japonský jen, eurá alebo libry. Ale čo sa stane, keď sa úrokové sadzby vrátia na 2 alebo dokonca 5 %? Prečo by sme za peniaze uložené v Bitcoinoch nemali dostávať nič?

Ochrana pred infláciou
Potrebujem digitálnu menu, lebo ma chráni pred infláciou tradičných tzv. fiat mien. Skutočne? O akej inflácii je reč, keď po bezprecedentných krokoch menovej expanzie ECB miera inflácie stále nedosiahla vytúženú dvojpercentnú hranicu?

Limitované množstvo obeživa
Ako sa môžu Bitcoiny stať menou budúcnosti, keď ich množstvo je vopred dané a ponuka nemôže byť rozšírená, aby udržala krok s rastom ekonomickej aktivity? Nebude to viesť k hromadeniu Bitcoinov a kríze likvidity?  Nebude to prekážkou pre rast reálnej ekonomiky?

Mena bez bánk
Ako dokážeme používať digitálne meny vo svete kde ľudia nemajú prístup k bankám? Digitálne meny sú závislé na inteligentných telefónoch, spoľahlivom mobilnom internete a určitých IT zručnostiach, avšak mnohí ľudia v najchudobnejších a najodľahlejších regiónoch sveta žijú bez bankových účtov.

Víťazi a porazení
Bitcoinoví býci sú frustrovaní, že my ostatní sme nepodľahli mánii. Samozrejme, nie sme len ignoranti, ale aj "loseri", ktorí používajú tradičné peňaženky namiesto bitcoinových verejných kľúčov v čase, keď počet predajcov ponúkajúcich možnosť zaplatenia v krytpomene diagonálne rastie. Ale nemala by byť  univerzálna mena založená na tom, aby bolo pre každého dostatočne zrozumiteľné pochopiť, ako funguje? Nebude to problém, ak je systém meny príliš komplikovaný, až natoľko, že jeho fungovanie zostáva pre mnohých stále zahalené rúškom tajomstva?

Nulová regulácia
Jedným z argumentov pre digitálne meny je, že sú mimo dosahu pôsobnosti vlád a bankových regulátorov. Prečo by takejto mene nemali dávať prednosť teroristi, medzinárodní zločinci a využívať ju na daňové podvody, pranie špinavých peňazí a aby obchádzali zákon? Čo sa stane s digitálnymi menami, keď ich niekto zneužije na financovanie teroristických útokov?

Bankové poplatky
Áno, digitálne meny by nám teoreticky mohli ušetriť peniaze za bankové poplatky. Ale aké vysoké sú v skutočnosti tieto poplatky? Napríklad banky v USA nedávno získali vklady od klientov vo výške 13,1 bilióna dolárov, z čoho neúrokové príjmy tvorili 67 miliárd dolárov alebo 0,5 %. O koľko by dokázali  realisticky digitálne meny znížiť tieto poplatky? Z čoho dokážu digitálne meny pokryť vlastné náklady potrebné na infraštruktúru? A čo má bráni tradičnému bankovému systému využiť blockchain technológiu na zníženie nákladov a poplatkov?

+1 Putin začal fandiť Bitcoinu
Kremeľ momentálne zvažuje investície  do digitálnych technológií, ktoré by mu pomohli vymaniť sa zo závislosti na rope a plyne. Rusko dokonca plánuje legalizáciu krytpomien a vytvorenie právneho  rámca pre Initial Coin Offerings (ICO). Ruské banky tiež oznámili, že občanom ponúknu nákup týchto mien a ich uchovanie v digitálnych trezoroch a peňaženkách. Je to prudký obrat v krajine, ktorá ešte nedávno pohrozila, že bude užívateľov digitálnych mien zatvárať do väzenia. Je to dobrá správa Bitcoiny? Je to proti jeho fundamentálnemu princípu vymaniť sa spod vládneho vplyvu a byť nad monetárnym systémom. Bitcoin je postavený na decentralizovanej sieti ťažiarov, , ktorí dohromady overujú každú transakciu. Pokiaľ by nejaká nepriateľská entita získala kontrolu nad viac než 51 % siete, mohla by v podstate bez akýchkoľvek nákladov tlačiť peniaze. To by ale vyžadovalo enormné počítačové zdroje, ktoré však Rusko má. S 20 GW nadbytočných elektrárenských kapacít a cenou elektriny na 0,01 dolára za kWh má dokonca ideálnu pozíciu. Čína obchody s Bitcoinom zakázala, jej ťažiari ovládali asi 30 % celej siete. Rusku sa tak otvoril obrovský priestor.

Súvisiace články

Aktuálne správy