Slovenské stavebníctvo v auguste evidovalo tretí najvýraznejší pokles v rámci EÚ

Augustová stavebná produkcia eurozóny medzimesačne oslabila o 0,2 %, v rámci celej Európskej únie klesla o 0,4 %, na Slovensku sa medzimesačne znížila o 1,4 %.

Sezónne upravená stavebná produkcia v eurozóne v auguste medzimesačne oslabila o 0,2 percenta po júlovej stagnácii. V rámci celej 28-člennej Európskej únie sa stavebníctvo v auguste zmenšilo o 0,4 percenta po júlovom posilnení o 0,1 percenta. Medziročne augustová stavebná výroba v eurozóne posilnila o 1,6 percenta a v rámci celej EÚ stúpla o 3,1 percenta. Vyplýva to z prvého odhadu, ktorý v stredu zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Slovenská stavebná výroba v auguste medzimesačne oslabila o 1,4 percenta. V rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, to bol tretí najvýraznejší pokles. Najviac stavebníctvo v auguste medzimesačne oslabilo vo Švédsku (-9,7 %), na druhej najhoršej priečke bolo Slovinsko (-3,6 %). Najsilnejší medzimesačný rast stavebníctva evidovali v Maďarsku (9,8 %), Taliansku (1,8 %) a v Bulharsku (0,9 %).

Medziročne slovenské stavebníctvo v auguste posilnilo o 6 percent. Najviac stavebníctvo v rámci štátov EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, medziročne posilnilo v Maďarsku (36,8 %), v Poľsku (23,2 %) a vo Švédsku (14,7 %). Stavebníctvo medziročne oslabilo v Taliansku (-1,1 %), Rumunsku (-0,6%) a v Belgicku a Španielsku (zhodne -0,4 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy