Zjazd komunistickej strany Číny je o politike, investorov ale zaujímajú plány ekonomického rastu

, CNBC Foto: SITA/AP

Dokáže Čína pokračovať v kontinuite tri dekády trvajúceho rastu? Ako sa Peking vyrovná s náročným balansovaním medzi svojimi cieľmi hospodárskej a sociálnej stability?

Každých päť rokov sa zídu pohlavári, aby na zjazde komunistickej strany Číny debatovali o aktuálnych politických výzvach. Jedno takéto stretnutie sa začalo v stredu a očakáva sa, že bude v znamení ďalšieho posilnenia moci prezidenta Si Ťin-pchinga. Sedemdňové stretnutie však môže poskytnúť aj náznaky o tom, čomu sa bude prednostne venovať jeho administratíva, pretože druhá najväčšia ekonomika na svete bude zápasiť s pretrvávajúcimi obavami z troch desaťročí trvajúceho rastu.

Na zhromaždení sa pravdepodobne "zvýraznia dlhodobé ciele a kľúčové úlohy strany na najbližších päť rokov, čo môže zdôrazniť potrebu vyváženia hospodárskeho rastu, štrukturálnych reforiem, rozdelenia príjmov a finančnej stability", napísali ekonómovia japonského finančného holdingu Nomura.

Okrem toho pozorovatelia hovoria o tom, že Čína bude musieť aj naďalej riešiť dlhotrvajúce problémy, ako je nadmerný dlh v štátnych podnikoch, nadmerná kapacita dodávok priemyselných odvetví, obavy z bubliny na trhu nehnuteľností a znečistenie životného prostredia. Čo ale dostane oficiálne do popredia? Hospodárske alebo sociálne potreby?

Niektorí dúfajú, že silnejšia pozícia Si Ťin-pchinga mu umožní dôkladnejšie presadzovať štrukturálne a ekonomické reformy, ale existuje aj obava, že vláda sa môže vrátiť k starým praktikám. "Ekonomická aktivita, predovšetkým rast investícií a úverov, zvyčajne rok po skončení kongresu strany rástla. Dúfame, že čínske politické vedenie tentoraz rozhodne inak," uviedol Emil Wolter, manažér portfólia rozvíjajúcich sa trhov v skupine správy aktív Comgest. Podľa  Woltera  existuje nebezpečenstvo, že Peking sa pustí smerom k vysokému percentuálnemu rastu HDP "nižšej kvality" podporovaného vládnymi silami, namiesto sebestačného "nižšieho rastu HDP" vyššej kvality."

Tentoraz sa bude obsadzovať až neobvyklý počet pozícií, mnohí členovia strany dosiahli neoficiálny dôchodkový vek 68 rokov. Očakáva sa, že šesť z 25 členov politbyra a najvýznamnejších päť zo siedmich členov stálej komisie politbyra, uvoľnia svoje kreslá.

"Päť najsilnejších ľudí je generálny tajomník strany, prezident, predseda Ústrednej vojenskej komisie, autor knihy, ktorú ma svojich pultoch každé kníhkupectvo v krajine, a chlapík, ktorý je v Daily People najväčším čínsky komentátorom o globalizácii. Inými slovami sú to Si Ťin-pching, Si Ťin-pching, Si Ťin-pching, Si Ťin-pching a Si Ťin-pching," povedal Jeff Wasserstrom, odborník na moderné čínske dejiny z  Kalifornskej univerzity.

Čína sa v tomto roku zameriava na rast o 6,5 percenta a v nasledujúcich rokoch očakáva podobné čísla. Ale analytici, z ktorých mnohí vyjadrili pochybnosti o pravdivosti údajov z Číny, sa pýtajú, či je múdre zameriavať sa  na dosiahnutie takéhoto rýchlo sa rozvíjajúceho rastu. "Pri takomto umelo vysokom cieli neostáva veľa priestoru pre štrukturálne reformy, pretože rast je väčšinou podporený vonkajším dopytom a vládnym stimulom," povedal Alex Wolf, senior ekonóm rozvíjajúcich sa trhov Aberdeen Standard Investments. Dodal, že je skeptický pokiaľ ide o presadzovanie štrukturálnych a trhových reforiem po skončení zjazdu.

V pondelok Čínska ľudová banka citovala svojho guvernéra, ktorý tvrdí, že druhá najväčšia ekonomika sveta pravdepodobne v druhom polroku porastie 7- percentným tempom. Zhou Xiaochuan sa odvolával rýchly rast výdavkov domácností. Rast HDP v prvej polovici tohto roka predstavoval 6,9 percenta, čísla za tretí štvrťrok budú k dispozícii vo štvrtok.

Súvisiace články

Aktuálne správy